Ελβετία- Πέθανε ο μεγιστάνας των ύποπτων συναλλαγών

Ο Marc Rich, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, άφησε την τελευταία του πνοή, στην Ελβετία, σε ηλικία 78 ετών.
Γιος εργατών μεταναστών στις ΗΠΑ, εβραϊκής καταγωγής, ήταν διάσημος για πολλούς λόγους: καταρχήν, ως ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1983 κατέφυγε στην Ελβετία για να αποφύγει την απαγγελία 50 κατηγοριών, όπως παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν, απάτη, εκβιασμοί και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Marc Rich έχτισε την αυτοκρατορία του, πουλώντας πετρέλαιο του Ιράν, παρά το εμπάργκο, σε τιμές διπλάσιες από αυτές που αγόραζε.
Συνεργάστηκε με το καθεστώς του Απαρχάιντ και ειδικευόταν στην αγοραπωλησία εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμφωνία που υπέγραψε
η εταιρεία του, Glencore, με την κυβέρνηση του Κονγκό για εκμετάλλευση χαλκού και κοβάλτιου στέρησε από την χώρα εισοδήματα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η παραχώρηση έγινε σε υποτιμημένες αξίες, μετά από δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το 2001, ο Μπιλ Κλίντον του απένειμε χάρη, την τελευταία μέρα της θητείας του, χάρη στις φιλανθρωπίες του, μεταξύ των οποίων γενναίες δωρεές στο κόμμα των Δημοκρατικών και τη Βιβλιοθήκη Κλίντον.
Η κηδεία του θα γίνει στο Ισραήλ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...