Ιταλοί Δημοσιογράφοι: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε»

Χαιρετισμό σε όσους διαδηλώνουν κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου της Ιταλίας (FNSI) και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Φράνκο Σίντι, κάνοντας λόγο για λουκέτο που παραβιάζει τα κοινωνικά δικαιώματα.
Ο Φρ. Σίντι εξέφρασε αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει με τη δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Παραβιάζει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα».
Σημείωσε επίσης ότι η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητοποίηση των 600.000 μελών της σε 180 χώρες.


Στη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο το θέμα της ΕΡΤ

Την απόφαση να θέσει σε συζήτηση και ψήφιση στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, τον Ιούλιο, το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ πήρε η Διάσκεψη των Προέδρων, ύστερα από πρόταση της ομάδας Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου. Την προφορική ερώτηση, που θα υποβληθεί, επεξεργάζονται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής και ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Ουμανιτέ (L'Humanite) και πρόεδρος της Ένωσης για την Πολυφωνία του Τύπου, Patrick LeHyaric.

Στο κείμενο της προφορικής ερώτησης, που επεξεργάζονται ήδη ευρωβουλευτές διαφορετικών εθνικοτήτων, υπάρχει το αίτημα προς την Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δηλώσουν αν συμφωνούν με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και τι προτίθενται να πράξουν επ΄αυτού.

Την αντίδρασή της στην απόφαση διατύπωσε η Επιτροπή για τα Μίντια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μαύρα πρωτοσέλιδα για την ΕΡΤ στη Γαλλία

«Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;», αναρρωτιέται την Πέμπτη η Liberation, ενώ η L'Humanite κάνει λόγο για «Μαύρη οθόνη για την Δημοκρατία» στην Ελλάδα. Το θέμα του αιφνιδιαστικού λουκέτου στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι πρωτοσέλιδο σε πολλές από τις κορυφαίες εφημερίδες στην Ευρώπη.

Ειδικά ο γαλλικός Τύπος περιλαμβάνει ιδιαίτερα «μαύρες» αναφορές, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά.

Η Liberation και η L'Humanite έχουν μαύρα πρωτοσέλιδα την Πέμπτη. Η πρώτη αναρρωτιέται «Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;» στην Ελλάδα.

Η δεύτερη κάνει λόγο για «Μαύρη οθόνη για την Δημοκρατία» στην Ελλάδα, κάτι που συμμερίζεται και η Le Monde στο κεντρικό θέμα της πρώτης σελίδας, μιλώντας για «μαύρη οθόνη» των κρατικών δικτύων στην Ελλάδα.

Η Figaro πιο απαισιόδοξη θεωρεί ότι οι μεγάλες αντιδράσεις για το λουκέτο στην ΕΡΤ προμηνύουν νέο γύρο ταραχών, καθώς στο κεντρικό της θέμα αναφέρει: «Η Ελλάδα βυθίζεται στην αναταραχή».

 πηγη


 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...