Αγία Πετρούπολη.«Η λίμνη των κύκνων» από τους Κάμερον και Γκεργκίγιεφ

Η πρώτη παγκόσμια απευθείας μετάδοση της παράστασης μπαλέτου σε 3D θα ξεκινήσει σήμερα – 6 Ιουνίου – στις 21:30 ώρα Μόσχας από τη σκηνή του θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη.

Σε 1200 αίθουσες κινηματογράφου 50 χωρών οι θεατές θα μπορέσουν να δουν «ζωντανά» σε τρισδιάστατη απεικόνιση το αριστούργημα του Πιότρ Τσαϊκόφσκι – το μπαλέτο «Η λίμνη των κύκνων». Τη στερεοφωνική μετάδοση εξασφαλίζει η ομάδα του αμερικανού σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην πρεμιέρα.Η ιδέα να συνδυαστούν η πιο υψηλή τεχνολογία με τα καλύτερα μπαλέτα, προέκυψε στον επικεφαλής του θεάτρου Μαριίνσκι, Βαλέρι Γκεργκίγιεφ τρία χρόνια πριν. Τότε σε στερεοφωνική μετάδοση είχε εγγραφεί το μπαλέτο «Ζιζέλ» - παρεμπιπτόντως, επίσης για πρώτη φορά παγκόσμια, ενώ αργότερα ο «Καρυοθραύστης». Αλλά η απόφαση για τη 3D μετάδοση σε πραγματικό χρόνο! Αυτό έγινε δυνατό με τη βοήθεια της εταιρείας Cameron-Pace Group.

«Από τον Κάμερον» στη «Λίμνη των κύκνων» - μία φανταστική τεχνολογική καινοτομία συν οι καταπληκτικοί εικονολήπτες. Ο κύριος εξοπλισμός είναι οι επτά 3D-κάμερες, συνδεδεμένες με τον τηλεοπτικό εξοπλισμό του θεάτρου Μαριίνσκι. Αυτές βρίσκονται σε διάφορα σημεία της αίθουσας – πρώτα απ’ όλα, μπροστά από τη σκηνή. Άλλωστε, η δημιουργία ενός ποιοτικού 3D-αποτελέσματος εξασφαλίζει μόνο τη μέγιστη προσέγγιση στους ηθοποιούς. Και, φυσικά, υπάρχει η κάμερα πάνω από την αίθουσα – πάνω σε ένα μακρύ γερανό, ο οποίος επιτρέπει στη συσκευή λήψης κυριολεκτικά να πετάει και πάνω από το κοινό, και πάνω από τους ηθοποιούς. Την παραμονή της πρεμιέρας ο εκπρόσωπος της εταιρείας Cameron-Pace Τζον Μπρουκ σε συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε:

- Για να γίνει η εικονοληψία σε μορφή 3D, πρέπει να διαθέτουμε μία κάμερα όχι με ένα, αλλά με δύο φακούς. Φέραμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, και μάλιστα στις μικρότερες διαστάσεις. Σήμερα διαθέτουμε κάμερες καλύτερες και από αυτές που είχε ο Τζέιμς Κάμερον, όταν γύριζε τις διάσημες ταινίες – «Άβαταρ» και «Τιτανικός».

Η αφθονία του εξοπλισμού σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα πλήθος επιπλέον κινήσεων, που θα πέσουν στο οπτικό πεδίο των ηθοποιών. Και υπάρχει ο κίνδυνος, ότι αυτό θα τους εμποδίσει στη διάρκεια της παράστασης. Ωστόσο, την πρίμα μπαλερίνα του θεάτρου Μαριίνσκι – την Αικατερίνα Κονταούροβα που θα παίζει το ρόλο της Οντέτ-Οντίλ «τέτοιες λεπτομέρειες» δεν την ενοχλούν:

- Κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι πολύ δύσκολο να αποσπαστεί η προσοχή από κάτι. Επιπλέον, οι ηθοποιοί έχουν συνηθίσει στο ότι, είτε οι τεχνικοί τρέχουν τριγύρω, κάνουν αλλαγές, είτε οι άνθρωποι στέκονται στα παρασκήνια, πολύ κοντά. Έχουμε μάθει να απομονωνόμαστε από οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω.

Παρεμπιπτόντως, αντικείμενο της μετάδοσης δεν είναι μόνο το μπαλέτο «Η λίμνη των κύκνων». Πριν την έναρξή του, καθώς και στα διαλείμματα, στο κοινό θα παρουσιάζεται ένα πλούσιο τηλεοπτικό σόου, το οποίο θα παρουσιάζουν ο μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίγιεφ και το διάσημο ρωσικό τοπ μόντελ Νατάλια Βοντιανόβα. Θα παρουσιάσουν τα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, θα δείξουν λεπτομερώς το θέατρο Μαριίνσκι και το νέο κτήριό του που άνοιξε πρόσφατα, θα μιλήσουν για τη μεγάλη ρωσική σχολή μπαλέτου, που φέτος γιορτάζει τη 275η επέτειό της.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...