Φονικές πλημμύρες σαρώνουν την κεντρική Ευρώπη

Με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δέκα ετών υποδέχτηκε το καλοκαίρι η Τσεχία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από τις πλημμύρες απειλείται πλέον το ιστορικό κέντρο της Πράγας, που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Πρόχειρα φράγματα έχουν στηθεί στον ποταμό Μολδάβα, που διασχίζει την πόλη. Ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε, ενώ έχουν κλείσει σχολεία και αρκετοί σταθμοί του μετρό.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στην Αυστρία.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο αγνοούνται κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Οι περισσότεροι δρόμοι στα βόρεια και στα δυτικά της χώρας έχουν κλείσει, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για ενδεχόμενες πλημμύρες στη βόρεια πλευρά των Άλπεων. Η μετεωρολογική υπηρεσία πάντως προβλέπει τη σταδιακή ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στη Γερμανία, η στάθμη των υδάτων στο Δούναβη έχει ξεπεράσει τα 12 μέτρα. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 16ο αιώνα.

Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και τα μέλη των σωστικών συνεργείων χρησιμοποιούν βάρκες για να τους διασχίσουν.

Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Αυστρία.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στη Βαυαρία, τη Θουριγγία και τη Σαξονία.

Ο στρατός έχει κληθεί να συνδράμει τα συνεργεία στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην πόλη Πασάου της Βαυαρίας. Εκεί είναι το σημείο που ο ποταμός Δούναβης ενώνεται με τους παραποτάμους του, Ιν και Ιλτς.









πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...