Eίδήσεις-Νews-Eλλάδα-World-ΑΘΗΝΑ:Οι υπουργοί που έρχονται και... φεύγουν-Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών (σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οριστικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη το αργότερο), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν καταλήξει ότι αυτή θα είναι περίπου στο επίπεδο τού 2:1.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προωθήσουν άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και διότι θέλουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.
Επίσης στενοί συνεργάτες και των δύο ηγετών τονίζουν ότι όσο πιο σύντομα διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προβολή της εικόνας της «φυγής προς τα εμπρός», κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Σε επίπεδο προσώπων, η αρχή θα γίνει -προφανώς- από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Παλαιότερα, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική είχε επιφυλάξεις, με δεδομένη και τη σταθερή άρνηση του κ. Κουβέλη. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, ο κ. Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται πιο θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο.
Αλλαγή φρουράς
Πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του.
Στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται όμως και για το υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το «αγκάθι» του αντιρατσιστικού.
Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά - μέχρι στιγμής- αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε και με το θέμα καθόλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.
«Σπάσιμο» των υπερυπουργείων
Ακόμη, θεωρείται πιθανό πλέον το «σπάσιμο» των υπερυπουργείων Ανάπτυξης - Υποδομών και Παιδείας - Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη, με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Στο Παιδείας, ο Κων. Αρβανιτόπουλος παραμένει, θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ολγ. Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.
Τέλος, αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και όχι κατ' ανάγκη βουλευτής.
Από τη ΝΔ, εκτός από τα προαναφερθέντα στελέχη, πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ακόμη οι κ. Κικίλιας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης και Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται έντονα το όνομα του Μ. Χρυσοχοΐδη και επίσης των κ. Κουκουλόπουλου και Μωραΐτη.
Σαμαράς - Βενιζέλος
Χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα η συμφωνία των δύο αρχηγών
Η δέσμευση ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στη βάση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων, θα κυριαρχεί -σύμφωνα με πληροφορίες- στη νέα προγραμματική συμφωνία, βάσει της οποίας θα «κινηθούν» το επόμενο διάστημα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Οι πρώτες συζητήσεις για το κείμενο, στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγινε χθες μεταξύ των δυο ηγετών, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από αυτή τη συμφωνία να αποτυπώσει με ρεαλισμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα και να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο διάστημα.
Μήνυμα
Ο κ. Βενιζέλος θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πλέον ολοκληρωθεί και πως ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί πλέον στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Στο κείμενο, το οποίο έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται ήδη έμπιστοι συνεργάτες των δύο ανδρών, θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι αυτό της αδιαφάνειας, η καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος αλλά και ο εκλογικός νόμος που αφορά κυρίως το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «αγγίξουν» και δύσκολα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό και το αντιρατσιστικό και θα δεσμευθούν ότι θα εργαστούν από κοινού έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα κοινός τόπος και στα δύο αυτά κεφαλαιώδη ζητήματα.
Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσει η καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων και θα επιδιώξουν να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ανακοπή καταρχήν της αύξησης που παρατηρείται και της μείωσης των σχετικών ποσοστών αμέσως μετά. Βάση για την πολιτική αυτή θα αποτελέσει η πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, οι δύο ηγέτες θα δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να διαπραγματευθούν από κοινού με τους δανειστές της χώρας, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην αγορά το συντομότερο η ρευστότητα και η ανάπτυξη, μέσω και της προώθησης των μεγάλων έργων υποδομής.
Στόχος και των δύο είναι η προγραμματική συμφωνία να έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να είναι σαφής και αναλυτική και παράλληλα να εκπέμπει ένα όραμα για το μέλλον.
Τελικό κείμενο
Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης από την πλευρά της ΝΔ και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει καταρχήν τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας και η επιδίωξή τους είναι το αργότερο μέχρι την Τρίτη να έχουν ολοκληρώσει τις συζήσεις και το τελικό κείμενο να βρίσκεται στα γραφεία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προς επικύρωση. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ολοκληρώσουν την προγραμματική συμφωνία και αμέσως μετά να προχωρήσουν στον ανασχηματισμό, κάτι που επίσης αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή βουλευτών του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Τα πρώτα ονόματα έχει πέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με εκτιμήσεις από το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου οι πιθανότεροι να υπουργοποιηθούν είναι οι εξής:
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλός, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός για τη νέα δημόσια τηλεόραση.
- Πάρις Κουκουλόπουλος
- Φώφη Γεννηματά
- Γιάννης Μανιάτης
- Συμεών Κεδίκογλου
- Βασίλης Κεγκέρογλου
- Εύη Χριστοφιλοπούλου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ρόλος του Ευ. Βενιζέλου θα ενισχυθεί και θα ορισθεί υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Αμετακίνητοι φαίνεται μέχρι στιγμής ότι παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Στουρνάρας και Βρούτσης, κατ' απαίτηση και της Τρόικας, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοποθέτησης αναπληρωτή στο υπουργείο Εργασίας.
Ο Μάκης Βορίδης προαλείφεται για υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πάει υπουργός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι μάλλον γυναίκα, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι υποθέσεις του, αφού η θητεία Μανιτάκη αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ

Νέες αναταραχές στην πλατεία Ταξίμ

Στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη επέστρεψαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτή είναι μόνον η αρχή, ο αγώνας θα συνεχιστεί» και αιφνιδιάζοντας... 

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ

Τραγωδία: Τέσσερις 16χρονες νεκρές σε τροχαίο

Τραγωδία με τέσσερα 16χρονα κορίτσια νεκρά, καθώς και τη μητέρα του ενός από αυτά, εκτυλίχθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα στον Άγιο Στέφανο Αττικής.  ...

20 ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση οι 4 φωτιές που ξέσπασαν την ίδια περίπου ώρα στην Αττική

Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές σε Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Κορωπί και Θρακομακεδόνες οι οποίες έπληξαν σήμερα το μεσημέρι την Αττική, απειλώντας ακόμη και σπίτια.  ...

2-1 ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΑΒΟΡΙ ΜΕΞΙΚΟΥ

Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική Νέων στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Εντυπωσιακή πρεμιέρα έκανε η Εθνική ομάδα Νέων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας, καθώς η παρθενική εμφάνισή της στη διοργάνωση συνδυάστηκε με πολύ μεγάλη νίκη (2-1) επί του εκ των φαβορί για... [ 21:58 22/6 ]

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ 11ΧΡΟΝΗΣ

Συνελήφθη 31χρονος στρατιωτικός που παρενοχλούσε ανήλικες μέσω διαδικτύου

Στρατιωτικός, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατοχή ναρκωτικών, συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος...

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΗ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ»

Σαμαράς: Ο Βενιζέλος θα έχει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του  ...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Αντρο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών το πανεπιστήμιο, καταγγέλλει το ΑΠΘ

Τη «δραματική αύξηση διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών» στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης» καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου...

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε η Ρούσεφ - Δύο οι νεκροί των διαδηλώσεων

Σειρά μεταρρυθμίσεων εξήγγειλε χθες η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

ΕΙΧΕ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΜΕΝΟΣ

Για λόγους «τιμής» η άγρια δολοφονία 15χρονου στα Μέγαρα

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 15χρονου Ρομά, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου 2012, εντός του καταυλισμού στον...

Ο ΔΑΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΛΑΝ ΣΙΜΟΝΣΕΝ

Νεκρός οδηγός στους αγώνες Λε Μαν

Τραγικό τέλος είχε ο 34χρονος Δανός οδηγός Άλαν Σίμονσεν, ο οποίος μετείχε στους φημισμένους αγώνες Λε Μαν που διεξάγονται στη Γαλλία.

«Η ΕΡΤ ΗΤΑΝ Η ΣΤΑΓΟΝΑ»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας του μνημονίου

Όσο μεγαλώνει η κοινωνική απομόνωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική τους απαξίωση, όσο γίνονται πιο ξεκάθαρα τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, τόσο φαίνονται πιο αποφασισμένοι να διαλύσουν...

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Την Κυριακή οι κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία

Εκλογική σιγή σήμερα στην Αλβανία η οποία αποτελεί το επιστέγασμα για πρώτη φορά μιας προεκλογικής εκστρατείας χωρίς επεισόδια. Δύο εκρήξεις σήμερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, η πρώτη σε τοπικό... [ 19:34 22/6 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...