Να φιμώσει Facebook και Τwitter προσπαθεί τώρα ο Ερντογάν

Οι αναταραχές των τελευταίων ημερών στην Τουρκία έδωσαν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ανακαλύψει» πολλούς εχθρούς. Στην αρχή ήταν «τα εξτρεμιστικά στοιχεία» και η αντιπολίτευση, μετά οι «ξένοι παράγοντες». Τελευταία «απειλή» του Ερντογάν είναι τα κοινωνικά δίκτυα και κάνει ό,τι μπορεί για να εξασθενίσει τη δύναμή τους.«Αυτό το πράγμα που ονομάζουν κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πηγή προβλημάτων για την σημερινή κοινωνία»,
επιβεβαίωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης. Ειδικά για το Twitter επιφύλασσε έναν πολύ πιο εύγλωττο χαρακτηρισμό: «Υπάρχει ένας μπελάς που λέγεται Twitter», ξεκαθάρισε: «Από εκεί εκβάλουν απίστευτα ψέματα»

 Η οργή του Ερντογάν προς τα κοινωνικά δίκτυα είναι δικαιολογημένη. Η διαμαρτυρία ενάντια στην αποψίλωση του πάρκου Γκεζί και στις κυβερνητικές προθέσεις για την ανέγερση στη θέση του εμπορικού κέντρου εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω διαδικτύου. Η οργάνωση για τη διάσωση της συγκεκριμένης ζώνης πρασίνου έχει δική της σελίδα στο Facebook και το hashtag #direngeziparki (Το πάρκο Γκεζί αντιστέκεται).
Η ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μεταδόθηκε από πόλη σε πόλη επίσης μέσω των ψηφιακών μέσων, δεδομένου μάλιστα ότι τα επίσημα μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των trending topics (των πιο δημοφιλών, δηλαδή, θεμάτων, στα social media) του περασμένου Σαββατοκύριακου είχαν να κάνουν με τις ταραχές στην Τουρκία. Την Δευτέρα, φράσεις όπως «να διατηρήσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης» είναι ήδη από τις πιο διαδεδομένες. Προσωπικότητες όπως ο Τούρκος παρουσιαστής και φωτογράφος Okan Bayülgen τις τελευταίες ημέρες είδε τους «ακολούθους» του στο Twitter να πολλαπλασιάζονται λόγω των σχολίων του κατά της πολιτικής καταπίεσης και για τις εκκλήσεις του προς τα τουρκικά μέσα να καλύψουν εκτενέστερα τις διαδηλώσεις.

Παρά την κακή άποψη που έχει ο Τούρκος Πρωθυπουργός για το Twitter, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Socialbakers ο λογαριασμός του Ερντογάν στο Twitter είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής πολιτικός σε όλον τον κόσμο με περισσότερους από 2.700.000 followers. Ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γιουλ εμφανίζεται ακόμη πιο δημοφιλής, με περισσότερους από 3.100.000 ακολούθους.


Η κυβερνητική αντιπάθεια απάνεντι στα κοινωνικά δίκτυα δεν περιορίζεται στα λόγια του Ερντογάν. Η διάδοση των σκηνών βίας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης που δείχνουν την αστυνομική βία, με ανθρώπους να δέχονται ριπές από κανόνια νερού και δακρυγόνα που έκαναν μέσω των κοινωνικών δικτύων τον γύρο του κόσμου, έπρεπε επειγόντως να αποσοβηθεί.
Όπως αναφέρει το τεχνολογικό σάιτ TechCrunch, σύμφωνα με πηγές του από την τεχνολογική κοινότητα, γύρω στο 99% του Facebook δεν φορτώνει όταν επιχειρηθεί πρόσβαση από την Κωνσταντινούπολη. «Έχουν περιορίσει την εμβέλεια στο ελάχιστο, έτσι επίσημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μπλοκαριστεί, αλλά δεν φορτώνει πλέον. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τις ταχύτητες μέσω του TTNET, που είναι το ISP που ελέγχει», δήλωσε ένας πολίτης που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, φοβούμενος τα αντίποινα από την κυβέρνηση.
Από άλλη πηγή το ΤechCrunch μαθαίνει ότι το 3G έχει μπλοκαριστεί: «Είχαμε πρόβλημα στη σύνδεση, ίσως λόγω του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούσαν να συνδεθούν». Αυτό όμως συνέβη ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μια κλιμάκωση των επεισοδίων. Αργότερα όμως, όταν η αστυνομία αποσύρθηκε από την περιοχή και η βιαιότητα των επεισοδίων μειώθηκε, η πρόσβαση στο Facebook και Twitter επανήλθε».
Ένας εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της Τουρκίας, η εταιρεία όμως εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Ίντερνετ προσφέρει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να συνδεθούν, να μάθουν και να μοιραστούν πράγματα. Είναι απαραίτητο για την επικοινωνία -αλλά και για το εμπόριο- και η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε αυτό για εκατομμύρια κόσμου, είναι ένα θέμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα».
πηγη
ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ερντογάν: «Να κοιτάτε τα του οίκου σας»

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας αναζητούν πιθανές διασυνδέσεις ξένων δυνάμεων στα γεγονότα που συνέβησαν στην πλατεία Ταξίμ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα προτού φύγει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μαρόκο, κατηγορώντας εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις για υποστήριξη στους διαδηλωτές.

Ερντογάν: «Να κοιτάτε τα του οίκου σας»
«Οι μυστικές υπηρεσίες μας βρίσκονται σε καλό δρόμο (για τον εντοπισμό των ξένων παραγόντων που κύβονται πίσω από τους διαδηλωτές). Δε γίνεται να αποκαλύψουμε τα ονόματά τους. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν συναντήσεις με τους επικεφαλείς τους» δήλωσε ο Ερντογάν.
«Όσοι μας συμβουλεύουν να είμαστε μετριοπαθείς, ας γίνουν πρώτα αυτοί» είπε, αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την χρήση βίας στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.
Η χώρα βιώνει ήδη μια «Τουρκική άνοιξη» και δε θα παραχωρήσει τη θέση της σε όσους θέλουν να την επαναφέρουν στο χειμώνα, τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη που έχει ωφελήσει κάποιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...