Gazprom: Δεν θα υποβάλλουμε προσφορά για ΔΕΠΑ σε νέο διαγωνισμό

Την πρόθεσή του να μην υποβάλει εκ νέου προσφορά σε μελλοντικό διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση του της ΔΕΠΑ, εκδήλωσε ο ρωσικός κολοσσός
Gazprom. Ερωτηθείς εάν η Gazprom θα υπέβαλε ξανά προσφορά σε πιθανή προκήρυξη νέου διαγωνισμού ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της εταιρίας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ απάντησε: «Οχι δεν θα συμμετάσχουμε».

Πηγή: Reuters

Κλίμα αισιοδοξίας για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για τη θετική κατάληξη, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην αζέρικη Socar.

θετική κατάληξη, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στην αζέρικη Socar πιστεύουν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ
θετική κατάληξη, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στην αζέρικη Socar πιστεύουν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ
Την αισιοδοξία επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, δρ Γ. Παπαρσένος, στη Θεσσαλονίκη, κατά τον 7ο Ενεργειακό Διάλογο Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώνει το ΙΕΝΕ.
Ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχει ήδη συμφωνία και είπε ότι απομένει η οριστικοποίηση κάποιων τελευταίων λεπτομερειών για την ολοκλήρωσή της.
«Πιστεύω ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσα στον Ιούνιο», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, σε προχθεσινή συνάντησή τους, τον ενημέρωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Socar έχουν φτάσει σε συμφωνία και αναμένουν την τυπική ολοκλήρωσή της. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως απέδωσαν, καθώς από τα 305 εκ. ευρώ που ήταν η πρώτη προσφορά των Αζέρων, αυξήθηκαν στα 400 εκ. ευρώ.
Χθες, μετά το Διοικητικό του Συμβούλιο, το ΤΑΙΠΕΔ με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για τη βελτιωμένη πρόταση της Socar προς το ελληνικό Δημόσιο. «Στη συνέχεια δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός», κατέληξε η ανακοίνωση.
Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού απαιτείται η ικανοποίηση τεσσάρων προϋποθέσεων, τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί απλά διαδικαστικές. Η πρώτη προϋπόθεση αφορά τη χορήγηση νέας εγγυητικής επιστολής από την πλευρά της Socar προς το ελληνικό Δημόσιο, αφού το τίμημα έχει αυξηθεί.
Στη συνέχεια θα κληθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να εγκρίνει την πώληση, ενώ εκκρεμεί και το Διοικητικό Συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού η εταιρεία είναι μέτοχος στον ΔΕΣΦΑ μέσω του 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ.
Πριν από την τελική υπογραφή μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Socar θα πρέπει η Κομισιόν να εγκρίνει τη συμφωνία, αφού προηγουμένως θα έχει περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ελένη Κομίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...