Εκτός πρωθυπουργίας μετά από 18 χρόνια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 το βράδυ την παραίτησή του και πρότεινε την διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά το σκάνδαλο που
ξέσπασε σχετικά με την δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.


Μόλις οι –ως σήμερα σύμμαχοι του Γιουνκέρ– Σοσιαλιστές κατέθεσαν στη βουλή μια πρόταση με την οποία αξίωναν την διάλυση του σώματος και την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες, ο επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του την Πέμπτη το πρωί στον αρχηγό του κράτους, αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.
«Με κάθε καλή πρόθεση δεν μπορώ... να αναγνωρίσω ότι έχω προσωπική ευθύνη», τόνισε στο αποκορύφωμα μιας ομιλίας που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, απαντώντας σημείο προς σημείο σε όλες τις εις βάρος του αιτιάσεις που προέκυψαν από την έρευνα μιας επιτροπής της βουλής του Μεγάλου Δουκάτου.
Ο Γιούνκερ προκάλεσε μάλιστα τη Βουλή να προχωρήσει σε ψήφο δυσπιστίας εάν διαφωνεί μαζί του. Οι νέες εκλογές πρόκειται να λάβουν χώρα τον ερχόμενο Οκτώβριο και ήδη το κυβερνών Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα αναζητεί στο πρόσωπο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ τη διάδοχη κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...