Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου (Φωτό+Βίντεο)

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τον χθεσινό εκτροχιασμό τρένου στην Γαλικία της Ισπανίας που στοίχισε την ζωή σε 78 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Πρόκειται για την χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων 70 ετών που αποδίδεται στην υπερβολική ταχύτητα της αμαξοστοιχίας, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία «είχε περάσει από έλεγχο και δεν εμφάνιζε κανένα τεχνικό πρόβλημα».
Οι διασώστες ανέσυραν 74 πτώματα από τα συντρίμμια των βαγονιών του τρένου, ενώ τέσσερις βαριά τραυματισμένοι κατέληξαν μετά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 140.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν το θόρυβο μιας έκρηξης. «Ήμουν στο σπίτι μου και άκουσα κάτι πολύ δυνατό, σαν βροντή, είδα πολύ καπνό», αναφέρει η Μαρία Τερέζα Ράμος, μια 62χρονη που κατοικεί σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος. «Μας βρήκε συμφορά. Ο κόσμος ούρλιαζε. Όλοι έτρεξαν να πάνε κουβέρτες και πετσέτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Ποτέ κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο εδώ».
Το τρένο που μετέφερε 218 επιβάτες και 4 εργαζόμενους της εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe,
ερχόταν από τη Μαδρίτη και κατευθυνόταν στην Ελ Φερόλ, στην ακτή του Ατλαντικού.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, παραμονή της μεγάλης χριστιανικής γιορτής του Αγίου Ιακώβου, προστάτη της Γαλικίας, με την ευκαιρία της οποίας χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στην περιοχή.
Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου

Στις 20.41 τοπική ώρα (21.41 ώρα Ελλάδος) σε τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής για αμαξοστοιχίες μεγάλης ταχύτητας, πάνω σε μια δύσκολη στροφή, 3-4 χιλιόμετρα από τον σταθμό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, εκτροχιάστηκαν όλα τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας. Το συγκλονιστικό βίντεο του εκτροχιασμού έχει ανέβει στην ιστοσελίδα της El Pais. «Άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Ήταν σαν να γινόταν σεισμός», είπε ο 39χρονος Φρανθίσκο Οτέρο που εκείνη τη στιγμή ήταν στο σπίτι των γονιών του, κοντά στις γραμμές.

Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
«Έφθασα στο σημείο ένα λεπτό αργότερα. Το πρώτο που είδα ήταν το πτώμα μιας γυναίκας. Αυτό με τάραξε φοβερά. Δεν είχα δει ποτέ πτώμα στη ζωή μου. Ωστόσο αυτό που με συγκλόνισε ήταν η απόλυτη σιωπή, υπήρχε επίσης λίγος καπνός και μια μικρή φωτιά. 'Ηταν σαν εφιάλτης. Γείτονες πλησίαζαν στο σημείο, προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στα βαγόνια, με αξίνες, με σφυριά και τέλος το πέτυχαν με ένα χειροκίνητο πριόνι». Ένα βαγόνι διαλύθηκε, ενώ άλλο τινάχτηκε στον αέρα και έπεσε σε ύψωμα πάνω από τις ράγες. Καπνός και φλόγες έβγαιναν από την αμαξοστοιχία, ενώ πολλά πτώματα κείτονταν στις γραμμές.
Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
Τα ασθενοφόρα έδιναν μάχη με το χρόνο, για να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό οι τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Στις σιδηροδρομικές γραμμές οι διασώστες, κρατώντας αξίνες, προσπαθούσαν να ανοίξουν πέρασμα μέσα από τη μάζα των λαμαρινών.
«Έρχομαι από την κόλαση» δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες που έσπευσαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία» της Γαλικίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.
Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
Κτήριο του δήμου τέθηκε στη διάθεση των οικογενειών, για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφοριών. Οι τοπικές αρχές απηύθυναν επείγουσα έκκληση για αίμα. Το κέντρο υποστήριξης των οικογενειών γέμισε από την πρώτη στιγμή. Κόσμος έφθανε συνεχώς. Όπως έγινε γνωστό ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες -για σήμερα- εκδηλώσεις στην περιοχή.
«Υπερβολική ταχύτητα»
«Διεξάγεται έρευνα και πρέπει να περιμένουμε» για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε εκπρόσωπος της δημόσιας εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe. «Θα μάθουμε σύντομα για την ταχύτητα όταν εξετάσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου».
Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
Ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, πρόεδρος της Renfe, στην οποία ανήκε το μοιραίο τρένο, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο μόλις χθες το πρωί».

Παρότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν εξακριβωθεί επισήμως ο ισπανικός τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στην υπερβολική ταχύτητα- διπλάσια της επιτρεπόμενης- που ανέπτυξε η αμαξοστοιχία σε ένα επικίνδυνο σημείο της διαδρομής, όπου το όριο ήταν 80 χλμ. την ώρα.
Βαρύ πένθος στην Ισπανία - 78 οι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου
«Φονική ταχύτητα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας El Mundo, σύμφωνα με την οποία η αμαξοστοιχία έτρεχε με 190 χλμ. την ώρα σε αυτή τη δύσκολη στροφή.
Η El Pais, αναφέρει ότι το τρένο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, διερχόταν μια δύσκολη, κλειστή στροφή, έχοντας αναπτύξει ταχύτητα υπεδιπλάσια του ορίου ταχύτητας (80 χλμ/ώρα), ενώ παραθέτει και μια φράση που αποδίδεται στον μηχανοδηγό: «Πάω με 190!»

«Είμαστε άνθρωποι! Είμαστε άνθρωποι!», φώναζε σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο μηχανοδηγός λίγο μετά το δυστύχημα, εγκλωβισμένος μέσα στον θάλαμό του και παραπονούμενος για έναν οξύ πόνο στον ώμο και τα πλευρά του.


Αμερικανοί και Βρετανοί τραυματίες
Εντωμεταξύ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Μαδρίτη, Αμερικανοί και Βρετανοί βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.
«Επί του παρόντος συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με το δυστύχημα και ήλθαμε σ' επαφή με τις οικογένειες ορισμένων Αμερικανών πολιτών», τόνισε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Λουίς Μορένο, σε γραπτή του ανακοίνωση στον ιστότοπο της πρεσβείας.
Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας πρόσθεσε πως είναι σε γνώση του ότι έχει τραυματιστεί ένας Βρετανός πολίτης, όμως δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για την κατάστασή του.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Ραχόι
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, μετέβη σήμερα στο σημείο της τραγωδίας, όπου συνομίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.
«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα. Σήμερα ζήσαμε ένα τρομερό, δραματικό δυστύχημα, που φοβάμαι ότι θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό...» δήλωσε ο Ραχόι, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος.
Επίσης, σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε με την σειρά του την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του στην Ισπανία. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στις ισπανικές αρχές μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας, ενώ συμπάσχει με τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ των οικογενειών τους.
Η σιδηροδρομική αυτή καταστροφή είναι από τις μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει η Ισπανία. Το 1972, σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι μετά από εκτροχιασμό τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Κάδιξ - Σεβίλη, στην Ανδαλουσία, ενώ το 1944 είχαν σκοτωθεί μετά από τρομακτική σύγκρουση τριών τρένων σε τούνελ την περιφέρεια Λεόν, 78 άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος (200-250 νεκροί), αλλά λόγω της λογοκρισίας, ο τελικός απολογισμός δεν έγινε ποτέ γνωστός.
Η Ισπανία διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, μετά την Κίνα.




πηγη αθρου Εθνος.gr      video rt.com   ιστοσελίδα της El Pais

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...