Σύσκεψη υπουργών με «γαλάζιους» βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο

Οι κ.κ. Παπαμιμίκος και Κεδίκογλου συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών- Αναστατώνουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων- Καθοριστική η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την ΚΕΔΕ, με παρόντες τους Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη

Σε αγώνα δρόμου για να αποκλειστεί έστω και μια διαρροή κυβερνητικού βουλευτή έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την τρόικα για να εκταμιευθεί την Παρασκευή το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ ως το πρώτο μέρος της συνολικής δόσης των 6,8 δισ. ευρώ που ενέκρινε την προηγούμενη Δευτέρα το Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, με το γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου συναντήθηκε το πρωί αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας επί της λεωφόρου Συγγρού, έχοντας κλείσει και το ρεύμα καθόδου.

Στη συνέχεια, οι δύο υπεύθυνοι δέχθηκαν και αντιπροσωπία των σχολικών συμβούλων.

Μέσα στα κομματικά γραφεία, τέσσερις υπουργοί -οι κ.κ. Γιάννης Μιχελάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Μαυραγάνης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος- από τις 10 το πρωί μέχρι περίπου τις 12:30 έκαναν «μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη.

Καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, η κυβέρνηση θέλει να κατευνάσει τους βουλευτές, ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι σκληρές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες, εκτός των άλλων, σπάει για πρώτη φορά το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο, προκαλούν, εκτός από τις αναμενόμενες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων.

Κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν κάθε περίπτωση καταψήφισης του νομοσχεδίου, βρίσκονται, ωστόσο, σε εγρήγορση για να μην υπάρξουν απρόοπτα με διαφοροποιήσεις κοινοβουλευτικών στελεχών σε επιμέρους διατάξεις.

Στόχος τους είναι να ψηφιστούν όλα τα άρθρα και από τους 155 βουλευτές που είναι το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας (127) και του ΠΑΣΟΚ (28), ώστε να σταλεί μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στην πρώτη κρίσιμη κοινοβουλευτική δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται το νέο δικομματικό σχήμα που προέκυψε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Μάχη για τη Δημοτική Αστυνομία

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται, κυρίως, οι ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά βάση η τύχη που θα επιφυλαχθεί στους εργαζόμενους αφενός στη φύλαξη των σχολίων και αφετέρου στη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίοι εντάσσονται στο καθεστώς της κινητικότητας με προοπτική οι δεύτεροι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους να ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο διοικητικής αστυνομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παρέσχε την Κυριακή διαβεβαιώσεις ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο του. «Για εμάς κανείς δεν περισσεύει απ’ όσους μπορούν να προσφέρουν στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της στη σημερινή δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, πριν αυτό εισαχθεί αύριο το πρωί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις –πρωί και απόγευμα- και θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα της Τετάρτης.

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να εξαντληθεί ο διάλογος με τους δημάρχους που, όπως και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, αντιδρούν έντονα και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν κάποιες από τις διεκδικήσεις και να περιορίζουν τις πιθανότητες απολύσεων, χωρίς, ωστόσο, να ανατρέπουν τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας επιμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνει στις 4 το απόγευμα συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με παρόντες και τους συναρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Επίσης η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...