Καναδάς-Κεμπέκ: Πύρινος «Αρμαγεδδών» στη Λακ-Μεγκαντίκ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται από την έκρηξη και την πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής σε τραίνο γεμάτο χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου.


Επίσημες πηγές της επαρχίας του Κεμπέκ, στην οποία βρίσκεται η μικρή πόλη Λακ-Μεγκαντίκ, όπου σημειώθηκε η καταστροφή, φοβούνται ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί, αφού οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 40 και επιπρόσθετα επειδή οι πυροσβέστες δεν μπορούν να πλησιάσουν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας, αφού η πυρκαγιά ακόμη μαίνεται.

Το κέντρο της Λακ-Μεγκαντίκ παραμένει αποκλεισμένο. Τα κτήρια περιμετρικά του σημείου της έκρηξης έχουν ισοπεδωθεί, περίπου 2.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Όλα συνέβησαν περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η αμαξοστοιχία με τα 72 βαγόνια ήταν σταματημένη στη γειτονική πόλη Ναντ. Χωρίς κανείς να καταλάβει πώς, το τραίνο ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό κι άρχισε μια τρελή πορεία που κατέληξε στο κέντρο της Λακ-Μεγκαντίκ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας, τέσσερα από τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν, σημειώθηκε έκρηξη και ακολούθως πυρκαγιά, οι φλόγες της οποίας έκαναν τη νύχτα μέρα. Πάντως, ο αρμόδιος μηχανικός ισχυρίζεται πως είχε βάλει τα φρένα και στις πέντε μηχανές του τρένου.

«Είναι τραγικά σαφές ότι έχει υπάρξει απώλεια ζωής, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε την έκταση της τραγωδίας. Απευθύνω από καρδιάς τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος επισκέπτεται τη μικρή πόλη του Κεμπέκ.

«Υπήρξε ένα τραχύ σημείο, πέρασε από πάνω του κι έπειτα μπάλες φωτιάς εμφανίστηκαν πάνω από την καφετέρια. Περάσαμε γρήγορα τις γραμμές και μόλις που προλάβαμε να περάσουμε το δρόμο που ήταν γεμάτος φωτιά, σαν ένα πύρινο ποτάμι», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η Λακ-Μεγκαντίκ βρίσκεται δίπλα σε λίμνη, επομένως το ενδεχόμενο από το πετρέλαιο να έχει μολυνθεί η λίμνη και εν γένει ο υδροφόρος ορίζοντας είναι εξαιρετικά πιθανό.

Πάντως, αυτήν την ώρα ηλεκτροδότηση και υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί.








πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...