«Βλέπουν» Πυρήνες πίσω από τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για κακουργηματικές πράξεις – Για πολύ σημαντική επιτυχία έκανε λόγο ο Ν. Δένδιας - Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα της Σταυρούπολης
Εδώ και μια εβδομάδα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούσαν τις κινήσεις του 30χρονου αντιεξουσιαστή και ενός νεαρού καταληψία, καθώς είχαν πληροφορίες ότι εμπλέκονται στο σχέδιο «Φοίνικας», που περιέγραφε σε προκηρύξεις της η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».


Ένα σχέδιο που περιελάμβανε μπαράζ επιθέσεων σε όλη την Ελλάδα... Η ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη - την Πέμπτη - με την οποία η οργάνωση «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία» με κείμενό της στο δικτυακό τόπο Indymedia ανέλαβε την ευθύνη του φακέλου-βόμβα, που εστάλη στις 3 Ιουλίου 2013 σε απόστρατο ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας επιτάχυνε τις διαδικασίες και έτσι αργά χθες το βράδυ οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προχώρησαν στις δύο προσαγωγές από σπίτι στην περιοχή της Σταυρούπολης και από κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο άτομα, μάλιστα, μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα και συνελήφθησαν.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε η συμμετοχή τους σε τέσσερις πρόσφατες ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου διάπραξης «χτυπημάτων», με την ονομασία «Σχέδιο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» τιτλοφορούμενες, κατά περίπτωση, ως «Σχέδιο ΦΟΙΝΙΚΑΣ πράξη πρώτη», «πράξη δεύτερη», «πράξη τρίτη και πράξη τέταρτη, εκ των οποίων η πράξη τρίτη έλαβε χώρα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Η πρώτη ενέργεια του σχεδίου ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της Διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού την 7η Ιουνίου 2013, στην περιοχή της Δάφνης Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος, την 12η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».

Η τρίτη περίπτωση αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε Έλληνα, απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».

Η τέταρτη ενέργεια αφορά αποστολή, σε απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, «παγιδευμένου» φακέλου, ο οποίος εξερράγη στις 3η Ιουλίου 2013 εντός των εγκαταστάσεων του κέντρου διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF.

Ποιοι είναι οι δύο

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει κάνει ανακοινώσεις για την υπόθεση. Περιμένει οι δυο νεαροί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια να κάνει επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως ο πρώτος είναι ένας άνδρας ηλικίας 30 χρόνων, γνωστός αντιεξουσιαστής της Θεσσαλονίκης που έχει προσαχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια. Θεωρείται ιδιαίτερα δραστήριος και εκτιμάται πως θέλησε να αναβαθμίσει τη δράση του και να μπλεχτεί στο αντάρτικο πόλης. Μάλιστα στο σπίτι του στην Σταυρούπολη οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που ελέγχεται προκειμένου να διαπιστωθεί εαν από εκεί στάλθηκε η προκήρυξη....

Ο δεύτερος είναι περίπου 30, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απασχολήσει τις αρχές. Η προσαγωγή του έγινε από χώρο που βρισκόταν υπό κατάληψη και μάλιστα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ρόπαλα, μπουκάλια και κράνη.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Χειρόγραφο κείμενο, που αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε την 11 Ιουλίου 2013 για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια,
Φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛ.ΤΑ. για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας,
Τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή,
Μάλλινη κουκούλα τύπου full face,
Σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
Φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
Συσκευές κινητών τηλεφώνων,
Μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
Συσκευή καταγραφής εικόνας,
Είκοσι επτά ξύλινα κοντάρια,
Τρία κράνη μοτοσικλετιστή,
Πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα,
Πολυμηχάνημα
Βιβλία αναρχικού περιεχομένου.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών. Επίσης, η δικογραφία αφορά και άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.

Η δήλωση Δένδια

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε σχετικά με τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη: «H Ελληνική Αστυνομία είχε μία πάρα πολύ σημαντική επιτυχία. Κατάφερε μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, νομίζω το πιο σύντομο από κάθε άλλη φορά, να εντοπίσει τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών και να τους συλλάβει. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας. Θα ήθελα να συγχαρώ το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ξεχωριστά τον καθένα από τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή επιχείρηση. Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα βασικό γεγονός: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής. Δεν πρέπει να μας αποκοιμίζουν οι επιτυχίες. Είναι όμως μία μάχη, την οποία η ελληνική κοινωνία συστρατευμένη μπορεί να την κερδίσει».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...