Eυρώπη-Ειδήσεις-News:Ρωσία: Οργισμένες αντιδράσεις για την καταδίκη Ναβάλνι- -Ελεύθερος ο Ναβάλνι μετά τις αντιδράσεις

Του επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις
Ρωσικό δικαστήριο άφησε σήμερα προσωρινά ελεύθερο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκρατείτο, αλλά του επέβαλε περιορισμό στις μετακινήσεις, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε επί της πενταετούς ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Οι εισαγγελείς αναπάντεχα ζήτησαν ο Ναβάλνι, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, να αφεθεί ελεύθερος και να παραμείνει στο σπίτι του στη Μόσχα μέχρι να εξεταστεί η έφεσή του, μετά την καταδίκη του για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από δικαστήριο της πόλης Κίροφ.

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να αποσκοπεί να κατευνάσει τα πνεύματα ύστερα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν κατά της δικαστικής απόφασης χθες Πέμπτη χιλιάδες Ρώσοι σε ολόκληρη τη χώρα απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών.

Δεκάδες διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Με δάκρυα οργής και αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι την καταδίκη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης από το δικαστήριο του Κιρόφ.

Ο κύριος πολέμιoς του προέδρου Πούτιν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.


«Επικράτησε η ανομία. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων. Βρισκόμαστε όλοι εδώ, γιατί, αν δεν διαμαρτυρηθούμε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας», δηλώνει ένας υποστηρικτής του Ναβάλνι.

Στη Μόσχα περίπου 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κρεμλίνο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Δέκα αντιφρονούντες συνελήφθησαν.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Ναβάλνι αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας οτι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την δίωξη του.

Η καταδίκη του προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. «Απογοήτευση και ανησυχία» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη «παρωδία». Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο 37χρονος ακτιβιστής πρόλαβε να σφίξει το χέρι του πατέρα του και να αγκαλιάσει τη σύζυγό του.

«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να συνεχίσουμε τη δράση μας και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Πιοτρ και τον Αλεξέι. Θα βγούμε νικητές και πιστέψτε με στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Σας ευχαριστώ», δηλώνει συγκινημένη μπροστά στις κάμερες η σύζυγος του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι αναμένεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μόσχας. Θα παραμείνει στις φυλακές μέχρι το 2017.

Ένα χρονο αργότερα ωστόσο, θα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...