Ένας τεράστιος μπλε κόκκορας στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου

Ένας τεράστιος μπλε κόκορας εμφανίστηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην διάσημη πλατεία Trafalgar στο Λονδίνο. Οι Λονδρέζοι γελούν γιατί στα αγγλικά οι τίτλοι των εφημερίδων “το πουλί σηκώθηκε” παραπέμπουν σε άλλα....

Φεμινιστικό, αστείο και αρκετά ποπ, το μπλε κοκόρι που ανέβηκε είναι ένα γλυπτό δημιουργία της καλλιτέχνιδας Katarina Fritsch και ανήκει σε μια σειρά από γλυπτά που έχει παραγγείλει ο δήμος του Λονδίνου από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως η Fritsch.

Σύμβολο της Γαλλίας ο κόκορας -κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας- το γλυπτό μπέρδεψε λίγο τους Βρετανούς αλλά ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson, δήλωσε χαριτολογώντας ότι «μετά την πρόσφατη νίκη μας στο Tour de France, είναι πολύ ταιριαστό αυτό το γλυπτό» Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πως νιώθει για το φεμινιστικό σχόλιο του έργου δήλωσε ευτυχής για τις αναφορές του και οτι δεν νιώθει να απειλείται ο ανδρισμός του, αποφεύγοντας παρ' όλα αυτά να αναφερθεί στο πραγματικό όνομα του πουλιού (cock).

«Η τέχνη δεν είναι για λίγους και χαίρομαι που είναι τόσο έντονες οι αντιδράσεις του κοινού» δήλωσε η πενηνταεπτάχρονη καλλιτέχνιδα.

Η τέταρτη κολόνα του Νέλσονα στην πλατεία Trafalgar “στολίζεται” με ένα έργο τέχνης από το 1998 και έπειτα Rachel Whiteread, Yinka Shonibare, Mark Wallinger και Antony Gormley.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...