Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ «καθαρίζουν» για πάρτη τους Η Ελλάδα έπεσε από τη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Και τώρα οι δυο τους! Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα σηκώσουν το βαρύ φορτίο για την Ελλάδα στη διάρκεια της εφετινής ευρωπαϊκής σεζόν. Ο ένας στο Champions League και ο δεύτερος στο Europa όπου σε λίγες ώρες θα γνωρίζει την τύχη του και τον όμιλό του στη τέταρτη συμμετοχή του στους ομίλους της διοργάνωσης...
Το φορτίο για την Ελλάδα; Μπα... Μάλλον για την πάρτη τους πρέπει να «καθαρίσουν» ο πρωταθλητής Ελλάδας και ο Δικέφαλος του Βορρά.
Πολύ απλά γιατί η εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν θα καθορίσει τη δική τους μοίρα για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και με τη γενική παραδοχή ότι θα είναι οι άμεσοι διεκδικητές των εγχώριων τίτλων!
Τα πράγματα είναι απλά... Από το βράδυ της Πέμπτης και μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επιστροφής στα ψηλά, η Ελλάδα έπεσε από τη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Aυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα. Μπορεί να είναι κάτι το παροδικό, αφού τώρα αρχίζουν τα καλά στις δύο ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.
Η απώλεια της 12ης θέσης μπορεί βεβαίως να μην είναι και τόσο καθοριστική αφού και ο πρωταθλητής του 2015 της 13ης χώρας στη βαθμολογία της UEFA μπορεί να είναι απευθείας στους ομίλους του Champions League, αν ο κάτοχος του τροπαίου έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης από το πρωτάθλημα της χώρας του. Κάτι που για παράδειγμα έγινε και εφέτος με την Μπάγερν πρωταθλήτρια Ευρώπης και Γερμανίας και την Κοπεγχάγη της 13ης Δανίας να είναι απευθείας στους ομίλους.
Από την άλλη πλευρά τα πράγματα αγριεύουν όλο και περισσότερο, γιατί έρχεται από πίσω η 14η σήμερα Ρουμανία που μέσα σε ένα καλοκαίρι έχει καλύψει 4.300 βαθμούς διαφοράς από τη χώρα μας και συνεχίζει επίσης με δύο ομάδες στις δύο διοργανώσεις. Εκτιμώ ότι σύντομα θα διαμορφώσουν απειλή για τη χώρα μας και οι Αυστριακοί με τους Τσέχους.
Τα πράγματα ολοένα και δυσκολεύουν και βεβαίως τη λύση για την Ελλάδα καλούνται να την δώσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αλλά ταυτόχρονα να θεμελιώσουν και να εγγυηθούν και τη δική τους ευρωπαϊκή παρουσία τα επόμενα χρόνια, όπου αναμένεται να είναι οι δύο πρωταγωνιστές και όχι οι δύο περιστασιακοί εκπρόσωποι στην εφετινή σεζόν και μόνο...
Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε σε έναν όμιλο που σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό μεταγραφικό φινάλε που επιχειρεί ο πρωταθλητής Ελλάδας με το που ολοκληρώθηκε η κλήρωση δείχνει ότι του κρατά ανοιχτό το δρόμο ακόμα και για την πρώτη συμμετοχή του στη φάση των 16 της διοργάνωσης μετά από τέσσερα χρόνια και τα ματς με την Μπορντό. Σε τελική ανάλυση ο Ολυμπιακός χωρίς ομάδα από την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία στον όμιλό του δεν θα μπορέσει να βρει καλύτερες προϋποθέσεις για την τέταρτη πρόκρισή του από τη φάση των ομίλων σε 15 συμμετοχές.
Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά με τις εκπλήξεις που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο Europa και με πολλά βαριά χαρτιά της διοργάνωσης να αποχωρούν χωρίς να το καταλάβουν λίγο έλειψε (θεωρητικά έχει ελπίδες μέχρι και την ώρα της κλήρωσης) να ανέβει ακόμα και στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας! Πότε άλλοτε συμμετείχε στο Europa ή στο πάλαι ποτέ ΟΥΕΦΑ με τον 13ο ή τον 14ο καλύτερο συντελεστή;
Εχει όλες τις προϋποθέσεις για έναν όμιλο απόλυτα στα μέτρα του προκειμένου να προχωρήσει στις νοκ άουτ φάσεις της διοργάνωσης βελτιώνοντας και τον δικό του συντελεστή αλλά κρατώντας και τη χώρα μας στα ψηλά της βαθμολογίας της UEFA.
Oλυμπιακός και ΠΑΟΚ καλούνται να υπερκαλύψουν για το δικό τους πρωτίστως συμφέρον την απουσία του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ από την Ευρώπη και να ξεπεράσουν μόνοι τους τη βαθμολογική συγκομιδή των τριών ελβετικών ομάδων που συνεχίζουν μαζί τους. Η Βασιλεία κληρώθηκε στο Champions League σε όμιλο από τον οποίο μπορεί ακόμα και να προκριθεί όπως πρόπερσι με Τσέλσι, Σάλκε και Στεάουα, αλλά ο ΠΑΟΚ μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια την Τουν και την Σενκτ Γκάλεν στο Europa.
To ζητούμενο για την Ελλάδα θα είναι αν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ καταφέρουν ταυτόχρονα να προκριθούν από τους ομίλους τους. Σε αυτή την περίπτωση η διατήρηση της 12ης θέσης στη βαθμολογία της της UEFA θα τους επιτρέψει να μπορούν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να σχεδιάσουν το μέλλον τους αφού θα γνωρίζουν με ασφάλεια από τώρα το τι σημαίνει το πρωτάθλημα και το κύπελλο της σεζόν 2014-15...
Αν αποτύχουν η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα μας θα έχει ξεκινήσει και δεν θα αφορά μόνο τη μάχη με τους Ελβετούς, αφού στο παιχνίδι ετοιμάζονται να μπουν με αξιώσεις Ρουμανία, Αυστρία και Τσεχία, χώρες με τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τον παραμικρό ανταγωνισμό.
Χωρίς υπερβολή για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ η εφετινή σεζόν μπορεί να είναι και η πιο καθοριστική των τελευταίων ετών. Και η πλάκα είναι ότι ο ένας θα βοηθά τον άλλο, χωρίς κανείς να γνωρίζει από τώρα ποιος θα είναι ο τελικός κερδισμένος...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...