Eίδήσεις-Νews-Eλλάδα-World: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που κάνει - Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Η επίσκεψη υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:15 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.


Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από την εκπρόσωπο του γραφείου τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζένιφερ Ψάκι, ο κ. Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλει ενώ στη διάρκειας μισής ώρας συνάντηση οι δύο άνδρες συζήτησαν και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Κύπρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στο ξενοδοχείου του καθώς στις 21:55 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παρέθεσε γεύμα εργασίας στον πρωθυπουργό, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν σημαντικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κυρία Τζένιφερ Ψάκι,εχε τονίσει πως “η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την «ισχύ των διμερών σχέσεων»”. Η ίδια δήλωσε πως στην κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο τελευταίος “θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς η εληνική κυβέρνησή εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της”.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπλήρωσε πως “οι δύο άνδρες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας”.

Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, πριν από το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα, και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμένεται να διαρκέσει 55 λεπτά.

Η ελληνική αποστολή προσδοκά σε ένα δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από τον Πρόεδρο Ομπάμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...