Ρωσία: Ποινές 15 ετών αντιμετωπίζουν 30 μέλη της Greenpeace-Υπό κράτηση 26 ξένοι και 4 Ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace

Οι οικολόγοι ακτιβιστές οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μία διαμαρτυρία σε μια θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην ρωσική Αρκτική την περασμένη εβδομάδα πρόκειται να διωχθούν ποινικά με την κατηγορία της πειρατείας,
η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, είπαν Ρώσοι εισαγγελείς σήμερα. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές η «επίθεση» στην οποία προέβησαν δύο ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι προσπάθησαν να ανέβουν στην εξέδρα Πριραζλόμναγια της Gazprom, την πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Ρωσίας στην Αρκτική, δημιούργησε τον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή ενώ αποτέλεσε επίσης παραβίαση της ρωσικής εθνικής κυριαρχίας.

«Όταν ένα ξένο πλοίο γεμάτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προορίζεται για άγνωστους σκοπούς και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν οικολόγοι ακτιβιστές προσπαθούν να κάνουν έφοδο σε μια εξέδρα άντλησης (πετρελαίου), υπάρχουν θεμιτές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις τους», ανέφερε η ρωσική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Η διαδήλωση τερματίστηκε με την σύλληψη των σχεδόν 30 ακτιβιστών οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο και του ίδιου του πλοίου, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο της Ολλανδίας. Οι ρωσικές αρχές ρυμουλκούσαν το Arctic Sunrise προς το λιμάνι του Μούρμανσκ στην Αρκτική σήμερα.

Η Γκρίνπις κατήγγειλε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των οικολόγων ακτιβιστών. Η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι στους διαδηλωτές που επιβαίνουν στο πλοίο δεν δόθηκε καμιά πρόσβαση σε δικηγόρους ή τις προξενικές αρχές των χωρών των οποίων είναι υπήκοοι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες τελούν υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές.
πηγη


Επέμβαση των ρωσικών αρχών σε πλοίο της Greenpeace-Συνέλαβαν 25 ακτιβιστές 

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ARCTIC SUNRISE

Υπό κράτηση 26 ξένοι και 4 Ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace

Τα 30 μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace, εκ των οποίων 26 ξένοι, προφυλακίστηκαν στη Ρωσία για περίοδο έως δύο μηνών μετά την επιχείρηση των ακτιβιστών για να πλησιάσουν εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Υπό κράτηση 26 ξένοι και 4 Ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace
«Από τους 30, οι 22 θα παραμείνουν υπό κράτηση επί δύο μήνες και οι 8 επί τρεις ημέρες», επισήμανε η Greenpeace International σε ανακοίνωσή της στην οποία δηλώνει ότι θα εφεσιβάλει τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
«Η οργάνωση δεν εκφοβίζεται και οι δικηγόροι της θα ασκήσουν έφεση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσώπων που κρατούνται», υπογραμμίζει η Greenpeace στην ανακοίνωσή της.
Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας που είναι σε εξέλιξη για «πειρατεία», η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών, γιατί αποπειράθηκαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης σε αυτή την περιοχή.
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 26 ακτιβιστές από 18 χώρες και τέσσερις Ρώσοι, μεταξύ τους ο φωτορεπόρτερ Ντενίς Σινιακόφ.
«Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, όπως είναι και η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι ειρηνικοί ακτιβιστές μας είναι στη φυλακή γιατί έφεραν στο φως τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Gazprom», σχολίασε ο Κούμι Ντάιντο, εκτελεστικός διευθυντής Greenpeace International.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε από την πλευρά του χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, ότι η Greenpeace έδρασε «κατά τρόπο τελείως παράνομο».
Η ρωσική επιτροπή έρευνας προειδοποίησε από χθες ότι θέλει τα 30 μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise να παραμείνουν υπό κράτηση έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.
Σύμφωνα με εκτίμηση των ανακριτών, τα μέλη του πληρώματος μπορεί να φύγουν από τη Ρωσία αν αφεθούν ελεύθερα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...