Με την αγωνία των Ρίχτερ ξενυχτούν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας-Ανησυχία από νέο σεισμό το πρωί στη Φθιώτιδα

Σε διάστημα 40 ημέρων οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει 1.182 μικροσεισμούς - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες
Το πρωί θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών - Η δεύτερη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Αθήνα, Ο Εγκέλαδος χτύπησε δύο φορές μέσα σε είκοσι λεπτά
- Παπαζάχος: Μείνετε έξω από τα επιβαρυμένα σπίτια Περίπου στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας αλλά και το σεισμολογικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 18:02.

Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση αυτή σημειώθηκε στις 17:42 και εντοπίζεται στην περιοχή οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειας στη Φθιώτιδα.

Και οι δύο σεισμοί, που χαρακτηρίζονται επιφανειακοί, είχαν επίκεντρο την ίδια περιοχή με απόσταση 120χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου είχε σημειωθεί από τον ίδιο εστιακό χώρο ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας πολύ σημαντικές ζημιές σε περισσότερα από 500 σπίτια.

Η μεγάλη ανησυχία των σεισμολόγων και των τοπικών αρχών είναι η συμπεριφορά των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές στον προηγούμενο ισχυρό σεισμό των 5,1 Ριχτέρ του Αυγούστου. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξουν τα ήδη επιβαρυμένα σπίτια νέες σεισμικές δονήσεις και πως θα συμπεριφερθούν οι φέροντες οργανισμοί σε τυχόν νέες δονήσεις, επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφειάρχη Φθιώτιδας, Θωμά Στάικο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο διαβεβαίωσε ότι οι «δίδυμες» δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, είναι μετασεισμοί του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 12ης Αυγούστου.

Σήμερα οι υπηρεσίες της περιφέρειας αρκέστηκαν σε έναν πρώτο ταχύ οπτικό έλεγχο και από αύριο, Τρίτη, θα αποσταλούν μικτά κλιμάκια του ΟΑΣΠ και της Περιφέρειας για να ελέγξουν πόρτα-πόρτα τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τυχόν ζημιές σε κατοικίες.

Και νέες ζημιές σε σπίτια - Σε ξενοδοχεία θα καταλύσουν οι κάτοικοι

Τρομοκρατημένος είναι ο κόσμος στην περιοχή Ρεγγίνι από τα Ρίχτερ που ταρακούνησαν την περιοχή, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Ταξιάρχης Φακίρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια, αλλά και στην εκκλησία της περιοχής.

Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελείωσαν τα τραυματισμένα σπίτια». Ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συγχωριανούς του, ώστε να βρεθεί μέρος να καταλύσουν σήμερα όσοι δεν επιθυμούν να μπουν στα σπίτια τους.

Ήδη, στο γειτονικό Ρεγγίνι ο δήμος συντάσσει λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, καθώς στην περιοχή βρέχει. Πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερα από 20 άτομα έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να μείνουν σήμερα τη νύχτα σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα.

Παπαζάχος: Μείνετε έξω από τα επιβαρυμένα σπίτια

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι πολίτες και επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί γιατί «η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» και η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.


phgh

Σε διάστημα 40 ημέρων οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει 1.182 μικροσεισμούς - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες

Τον τρόμο του σεισμού της 12ης Αυγούστου, που είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έζησαν και χθες οι κάτοικοι της Αμφίκλειας, στη Φθιώτιδα, και των γύρω περιοχών, έπειτα από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο οποίος και σήμερα το πρωί συνέχισε με αμείωτο ρυθμό.

Μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου το μεσημέρι της Δευτέρας που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, ακολούθησε σήμερα το πρωί στις 8:46 και πάλι στην περιοχή της Ελάτειας σεισμός 3,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος ένα μόλις χιλιόμετρο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάστημα 40 ημέρων οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει 1.182 μικροσεισμούς

Η πρώτη χθεσινή δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:42, βορειοδυτικά της Ελάτειας, στη Φθιώτιδα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 23 χλμ. Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Λίγο μετά, στις 18:01 ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Και οι δύο δονήσεις έγινε αισθητές στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που έπαθαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, συμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως οι δύο σεισμοί έγιναν εντός των φυσιολογικών πλαισίων, ωστόσο «τα φυσικά φαινόμενα είναι δύσκολο να τα προσεγγίσουμε», Μάλιστα ο ίδιος επιβεβαίωσε τα προβλήματα που έχουν υποστεί σπίτια στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλικούς.

Νέες ζημιές στα ήδη «τραυματισμένα» σπίτια

Στο μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.
 www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...