Κοινή δράση ΝΑΤΟ-Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας στον αέρα

Αεροπορικές ασκήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Vigilant Skies» πραγματοποιήθηκαν με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον άερα.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στόχο έχουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας μιας κοινής δράσης σε πραγματικό χρόνο.

Ο δημοσιογράφος του Euronews μεταδίδει.


«Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πλαισίωσαν το αεροπλάνο μας, το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο της κοινής άσκησης, κατελήφθη από αεροπειρατές τρομοκράτες. Το πλήρωμά μας παρεξέκλινε της πορείας του και κρατήθηκε μακριά από τις πόλεις. Όλο αυτό με στόχο να αποτραπεί μία ενδεχόμενη τραγωδία».

Τα κέντρα Συντονισμού Ρωσίας και ΝΑΤΟ βρίσκονται στη Μόσχα και στη Βαρσοβία αντίστοιχα. Έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες από τις τοπικές μονάδες συντονισμού και αυτές, με τη σειρά τους, πήραν πληροφορίες από τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

«Τα μαχητικά τήρησαν το σχηματισμό: τρία από τα πολωνικά F-16 ήταν στα αριστερά πίσω από το αεροσκάφος μας. Στα σύνορα παρέδωσαν τη σκυτάλη. Και τα ρωσικά έκαναν το ίδιο από τα δεξιά», δήλωσε ο πιλότος του υπό κατάληψη αεροσκάφους.

Στην άσκηση αυτή το πολιτικό αεροσκάφος κινήθηκε ύποπτα και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε Βαρσοβία και Μόσχα το εντόπισαν ως πιθανό κίνδυνο.

Αλλά τι γίνεται αν οι αεροπειρατές βρίσκονται και πάλι σε επιχείρηση αυτοκτονίας και αρνούνται να ακολουθήσουν τις εντολές των στρατιωτικών αεροσκαφών;

«Το NATO είναι υπεύθυνο για αυτού τους είδους τις επιχειρήσεις σε καιρό ειρήνης. Οτιδήποτε συμβαίνει πραγματικά με τη χρήση όπλων, τότε αμέσως μεταθέτουμε την ευθύνη στα κράτη», δήλωσε ο Τούρκος ταξίαρχος Χακάν Εβρίμ.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, στις αντιτρομοκρατικές ασκήσεις συμμετείχαν η Νορβηγία, η Πολωνία και η Τουρκία

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...