Από 11 Οκτωβρίου- «Ανακριτής» γίνεται ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Το έργο - δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις- που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς- ανεβαίνει (από 11/10) σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ.Τσακίρη και με τον Κώστα Καζάκο στον ρόλο του ανακριτή.

Αντλώντας υλικό από τα ντοκουμέντα της δίκης της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965), ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις έγραψε την «Ανάκριση».

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Σ.Τσακίρης και ο Κώστας Καζάκος στον ρόλο Ανακριτή και επικεφαλής ενός εξαιρετικού θιάσιου, παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Γερμανού συγγραφέα που μοιάζει θλιβερά επίκαιρο.

Στην παράσταση διαγράφεται όλη η μαρτυρική πορεία των ανθρώπων που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους ναζιστές εγκληματίες στο Άουσβιτς. Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: «Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποιά διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος.»

Για την παράσταση επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Σ. Τσακίρης «Έχει ως στόχο να περάσει, χωρίς φίλτρα, την αλήθεια στο σημερινό θεατή και να του δημιουργήσει την εγρήγορση που ζητούν οι καιροί».

Το έργο βασίστηκε στην πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ' όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στο ναζιστικό στρατοπέδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Παύλος Ορκόπουλος,Τζένη Κόλλια, Θόδωρος Γράμψας, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Εύα Κοταμανίδου, Δημήτρης Καλατζής, Σπύρος Τσεκούρας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κώστας Μπάρας, Ευθύμης Ξυπολυτάς.

Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, τηλ. 210 36 36 144 – 210 36 25 520,
Τιμές: 12, 15 και 20 ευρώ.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...