ΤτΕ: Πώς το ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης αντιστοιχεί σε λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα-Έφτασε στα 8,9 δισ. για το 8μηνο του 2013

Το πρωτογενές αποτέλεσμα (πλεόνασμα εν προκειμένω) υπολογίζεται με βάση τη διαφορά εσόδων - εξόδων του Κράτους, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη οι πληρωμές για τόκους δανείων

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2013 τα οποία δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα αυξήθηκε και έφτασε τα 8,9 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ, όμως, επισημαίνει ότι εάν υπολογίσουμε έκτακτα έσοδα που προήλθαν από χρήματα που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στην Ελλάδα και επιπλέον αφαιρέσουμε από τις δαπάνες τα χρήματα που δόθηκαν για να εξοφληθούν συσσωρευμένες οφειλές προς ιδιώτες (παρελθόντων ετών) τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα (πλεόνασμα εν προκειμένω) υπολογίζεται με βάση τη διαφορά εσόδων - εξόδων του Κράτους, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη οι πληρωμές για τόκους δανείων.

Σημειωτέον ότι η ΤτΕ που λειτουργεί ως “ταμίας” του Κράτους υπολογίζει τα στοιχεία σε ταμειακή βάση, δηλαδή τη ροή εσόδων-εξόδων κατά τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται. Όμως για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα λαμβάνονται υπόψη δημοσιονομικά (λογιστικά) στοιχεία, με καταχώρηση ορισμένων εσόδων και δαπανών στη χρονιά που "ανήκουν" λογιστικά και όχι στη χρονική στιγμή που εισπράττονται ή πληρώνονται (μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφηκε σε προηγούμενους προϋπολογισμούς).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...