Απορρίπτει ο Ομπάμα τους νέους όρους των ρεπουμπλικάνων

Στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στη Γερουσία εναποθέτει ο Λευκός Οίκος τις ελπίδες του για την εξεύρεση λύσης στο οικοομικό αδιέξοδο, απορρίπτοντας απόψε μια νέα πρόταση που κατέθεσαν οι ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως μια απόπειρα για να ικανοποιηθεί μια μικρή ομάδα ακραίων συντηρητικών του Tea Party.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, όμως "επί του παρόντος είμαστε μακριά από μια συμφωνία".

Καθώς ο χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου εξαντλείται, ο Λευκός Οίκος εκφράζει την ελπίδα ότι η Γερουσία θα παράσχει μια διέξοδο στην κρίση. "Μας ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε δει στη Γερουσία όμως ακόμη απέχουμε από την επίτευξη συμφωνίας", είπε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του νέου σχεδίου που παρουσίασαν οι ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους ως τις 7 Φεβρουαρίου και την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά με δύο σημαντικές παραχωρήσεις στη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, που προωθεί ο Ομπάμα.

«Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) έχει πει και επαναλάβει ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν πρέπει να αξιώνουν λύτρα για να εκπληρώνουν τις βασικές τους ευθύνες που είναι η ψήφιση ενός προϋπολογισμού και η εξόφληση των χρεών του έθνους», σημείωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Έιμι Μπρόντεϊτζ.

«Δυστυχώς, αυτό είναι που κάνει η τελευταία αυτή πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής σε μια κομματική απόπειρα που αποσκοπεί στην ικανοποίηση μιας μικρής ομάδας Ρεπουμπλικάνων του Tea Party, η οποία επέβαλε και εν πρώτοις το κλείσιμο μέρους των υπηρεσιών της κυβέρνησης», τόνισε η ίδια.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία καταβάλλουν μια προσπάθεια με καλή πίστη για τον τερματισμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου και «έχει έρθει η ώρα να κάνει το ίδιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων», κατέληξε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Παρουσιάζοντας την νέα πρόταση, η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Ντάρελ Ίσα είχε εξηγήσει ότι αυτή προβλέπει δύο παραχωρήσεις στο πρόγραμμα Medicare: μια καθυστέρηση δύο ετών στην επιβολή του φόρου επί των ιατροτεχνικών προϊόντων, ο οποίος θα συμβάλει στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών επιδομάτων και τη στέρηση από τα μέλη του Κογκρέσου των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων που επιτρέπουν σε αυτά και στους υπουργούς να μειώνουν το κόστος της δικής τους υγειονομικής ασφάλισης.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι το εναλλακτικό σχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης που προωθείται από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό συνιστά ένα «ακραίο νομοθέτημα και δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καταφανή επίθεση» στη συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ είχε δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση όσον αφορά την προώθηση του νομοσχεδίου αυτού προς ψήφιση στο Σώμα.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι ακριβώς θα κάνουμε. Αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέλη της Βουλής ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα θέμα στάσης πληρωμών και ότι θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το έχω καταστήσει σαφές εδώ και μήνες ότι η ιδέα μιας στάσης πληρωμών είναι λάθος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο στις 22:15 ώρα Ελλάδος απόψε με την ηγέτη των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...