Αζερμπαϊτζάν- Προεδρικές εκλογές : Απόλυτος κυρίαρχος ο Ιλχάμ Αλίγιεφ

Με την πρώτη ματιά η πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, προκαλεί δέος με την χλιδή, που την περιβάλει.
Πολυτελή οχήματα και ξενοδοχεία, εντυπωσιακοί ουρανοξύστες, απόρροια του πλούτου από την εκμετάλλευση του πετρελαίου.
Το 70% των κρατικών εσόδων προέρχεται από την εξόρυξη μαύρου χρυσού.

Έτσι για τους περισσότερους δεν τίθεται θέμα προτίμησης στις προεδρικές εκλογές.
«Θα ψηφίσουμε για μία καλή ζωή, που μας εξασφαλίζει ο Πρόεδρός μας. Βλέπουμε την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν, τόσο διεθνώς όσο κι εγχώρια» λέει μία ψηφοφόρος του Ιλχάμ Αλίγιεφ.
«Ανήκω στους Ρωσόφωνους κι αισθάνομαι πολύ άνετα στην γενέτειρά μου. Φυσικά και θα ψηφίσω το πρόσωπο, που μου έχει κάνει δυνατό να αισθάνομαι τόση ευτυχία εδώ», υποστηρίζει ένας άλλος ψηφοφόρος του Προέδρου της χώρας
«Μην ανησυχείτε. Θα ψηφίσουμε το κατάλληλο πρόσωπο. Καταλαβαίνετε ποιο είναι αυτό» συμπληρώνει μία άλλη υποστηρίκτρια του Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Η σχέση που σχεδόν αγγίζει τα όρια της λατρείας εξηγείται από την γεωμετρική αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Από τα 626 ευρώ το 2003 εκτοξεύτηκε στα 5.774 το 2012 κι η χώρα ανέβηκε στην 75η θέση.
Επίτευγμα του Ιλχάμ Αλίγιεφ, που παρέλαβε από τον πατέρα του Χεϊντάρ την εξουσία μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης αφήνοντας ορατά σημάδια της προσωπικής του κουλτούρας στους δρόμους του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ επανεξελέγη το 2008, σε μία διαδικασία επιτηρούμενη από δυτικούς παρατηρητές. Ένα χρόνο αργότερα μέσω δημοψηφίσματος, απαλλάσσεται από τον περιορισμό της μη υποψηφιότητας μετά από δύο θητείες. Μοναδικός παράγοντας, που θα μπορούσε ν’ ανακόψει την πορεία του, μία μεγάλη φυσική καταστροφή ή ένα πόλεμος. Όμως τα συμφέροντα και οι συμμαχίες γύρω από τον μαύρο χρυσό είναι πανίσχυρα για να υπάρξει οποιαδήποτε σύρραξη.
Οι όποιες αντιπολιτευόμενες φωνές καταγγέλλουν έλλειμμα θεσμών, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
«Σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, το περιβάλλον δεν είναι δημοκρατικό. Η κυβέρνηση της χώρας δεν θέλει να διοργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Επικρατεί αντιδημοκρατική ατμόσφαιρα στο Αζερμπαϊτζάν» υποστηρίζει ο Τζαμίλ Χασάνλι, προεδρικός υποψήφιος.
Παρά τις συνεχείς απαγορεύσεις, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης πολλαπλασίασαν τις διαδηλώσεις τους τα τελευταία χρόνια. Ως επί το πλείστον διαμαρτύρονται για τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών τους, ενώ στερούνται ισχυρής αντικυβερνητικής επιχειρηματολογίας.










 ,
Copyright © 2013 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...