Μόνο η Βουλή θα κυρώσει τη σύμβαση παραχώρησης των κοιτασμάτων πετρελαίων

Πιέζουν οι επενδυτές να αρκεί η υπογραφή υπουργού για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου
Μία μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο μαίνεται μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των αναδόχων των διαγωνισμών open door ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανάδοχοι εγείρουν μία σειρά από ζητήματα και όρους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν έντονα «αποικιοκρατικό» χαρακτήρα όπως για παράδειγμα με μία απλή υπουργική υπογραφή και όχι με την έγκριση της Βουλής να παραχωρείται το κοίτασμα προς εκμετάλλευση.

Κάτι βέβαια που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συμβεί με δεδομένο ότι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες - αν όχι η μεγαλύτερη αξίας διαπραγμάτευση που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως μάλιστα σημειώνουν εκτιμητές του ενεργειακού τομέα τα κοιτάσματα αυτά μπορεί να έχουν αξία που να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Επομένως το ζητούμενο απ' την κυβέρνηση είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς πρόκειται για τις πρώτες πετρελαϊκές παραχωρήσεις μετά από δεκαετίες αδράνειας και ενώ το ελληνικό δημόσιο προσβλέπει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσει νέο γύρο παραχωρήσεων και να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για ακόμη επενδυτικά project με ακόμη μεγαλύτερο ίσως και πολλαπλάσιο μέγεθος.

Στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο τριήμερο στο Λονδίνο μεταξύ των αναδόχων εταιρειών και των νομικών συμβούλων του ΥΠΕΚΑ διαπιστώθηκε διαφορά απόψεων σε τρία κρίσιμα για την ολοκλήρωση των συμφωνιών θέματα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν χωριστά με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ της ιταλικής Edison και της ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic, που έχει κηρυχθεί ανάδοχος για το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα περί τα 200 εκατ. βαρέλια και χωριστά με την κοινοπραξία της Energean Oil and Gas, στο μετοχολόγιο της οποίας εισήλθε το περασμένο καλοκαίρι το hedge fund Third Point του γνωστού επενδυτή Daniel Loeb, και της καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum, ανάδοχο του κοιτάσματος Ιωαννίνων με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 50 - 80 εκατ. βαρελιών. Υπενθυμίζεται πως η Energean Oil εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...