ERTOPEN.COM-Είδήσεις-Ελλάδα-Κόσμος Video:Σειρά μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο Ερντογάν - Η ΕΕ καλοσώρισε τις δεσμεύσεις.

Δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέτρα τα οποία σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο, την παιδεία σε γλώσσες εκτός της τουρκικής, την μαντίλα και κάποιες παροχές προς τους Συροχαλδαίους και τους Ρομά. Ωστόσο, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα τους τελευταίους δύο μήνες, τελικά δεν περιλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή» και «πολύ σημαντική φάση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρα «που θα διευρύνουν τις ελευθερίες».
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επέκρινε την αντιπολίτευση λέγοντας πως «με μια αντιπολίτευση που στέκεται εμπόδιο στις λύσεις, δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουμε σε ένα σύνταγμα».
Ως προς τα μέτρα που προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πρώτα από όλα στον εκλογικό νόμο. Είπε ότι το κόμμα του προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.
Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλοσώρισε τις δεσμεύσεις του Τ. Ερντογάν ως προς τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Fitch: «Καμπανάκι» για Ιταλία - Σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι

Σειρά μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο Ερντογάν - Η ΕΕ καλοσώρισε τις δεσμεύσεις του

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...