«Ένα... διδακτορικό μαζί με τον καφέ σας;» ο τίτλος του άρθρου Independent: Οι πτυχιούχοι του Νότου... μπάρμαν στο Λονδίνο

Η ανεργία, η ύφεση και η σκληρή λιτότητα δημιουργούν μία «χαμένη γενιά» που αναζητά την τύχη της εκτός συνόρων
«Ένα... διδακτορικό μαζί με τον καφέ σας; Ο μπάρμαν που σερβίρει το ποτό σας, είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο μορφωμένος από σας», έγραψε ο βρετανικός «Independent» σε άρθρο του για τους ταλαντούχους, καταρτισμένους νέους από τον πολύπαθο Νότο,
οι οποίοι μεταναστεύουν στο Λονδίνο, για να βρουν δουλειά ανακαλύπτντας ότι κανείς δεν τους περιμένει...με ανοιχτές αγκάλες.

«Τίποτα δεν είναι τόσο γευστικό όσο ένας καφές ο οποίος σερβίρεται από ένα έξοχο μπάρμαν. Ωστόσο, είναι αρκετές οι πιθανότητες ότι αυτός που θα σας σερβίρει, θα έχει ένα υψηλού επιπέδου πτυχίο σε κάτι πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με μαθητές και απόφοιτους από την χτυπημένη από την κρίση Ευρώπη να μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ελπίδα να βρουν δουλειά, αυτός που θα σας σερβίρει ένα καπουτσίνο μπορεί να είναι και κάτοχος διδακτορικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η Independent σχολιάζει αυτή τη νέα γενιά πτυχιούχων από όλη την Ευρώπη οι οποίοι μεταναστεύουν στο Λονδίνο για να βρουν δουλειά, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «χαμένη γενιά» και συμπληρώνει: «Αν και οι πατρίδες τους βρίσκονται κάτω από τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλοί από αυτούς αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η ζωή ως μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις».

Στην εφημερίδα μιλά και μια 25χρονη Ελληνίδα που σπούδασε οπτικές επικοινωνίες, η Ντέμη Δημητροπούλου, η οποία μετανάστευσε στο Λονδίνο το 2009: «Φοίτησα μόνο τα τρία από τα πέντε έτη των σπουδών μου, επειδή εκείνη την περίοδο όλο το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα κατέρρεε. Οι φοιτητές εμπόδιζαν για πολλούς μήνες την διεξαγωγή των μαθημάτων και η χρηματοδότηση για τους εκπαιδευτές και τις εγκαταστάσεις μας είχε στερέψει. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009».

Ωστόσο η κατάσταση δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα σημειώνει η Independent, καθώς μετά από σπουδές στην ελεύθερη τέχνη στο Λονδίνο που έκανε η 25χρονη και παρά τη βοήθεια του πανεπιστημίου της, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά.

«Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της επιλογής», λέει η Ντέμη στην εφημερίδα και σημειώνει: «Οταν βρίσκουμε πλέον μια θέση εργασίας, έχουμε την τάση να μένουμε εκεί και να είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε μια δουλειά. Και αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...