Η πρώτη νίκη της Εθνικής ομάδας σε επίσημο παιχνίδι με τη Ρουμανία τής ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την τελική φάση του Μουντιάλ 2014 που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.

Η Ελλάδα επικράτησε χθες με 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» -τέτοιο ευρύτητας σκορ είχε να πετύχει από τον Ιούνιο του 2011 και τη νίκη (3-1) επί της Μάλτας- και θα μεταβεί στο Βουκουρέστι για τον επαναληπτικό της Τρίτης προκειμένου να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης για δεύτερη συνεχή φορά και τρίτη συνολικά (1994, 2010, 2014) σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στις έξι προηγούμενες αναμετρήσεις, όλες για τα προκριματικά του Μουντιάλ, οι Ρουμάνοι είχαν νικήσει τρεις φορές, ενώ ισάριθμα ματς είχαν λήξει ισόπαλα. Χθες όμως περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα η «γαλανόλευκη» έπεισε με την απόδοσή της και απέδειξε πως είναι το απόλυτο αφεντικό σ΄ αυτήν τη διπλή μονομαχία των μπαράζ.
Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν ο Κώστας Μήτρογλου που για χάρη του χθες βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου του Ολυμπιακού αρκετοί ατζέντηδες ευρωπαϊκών συλλόγων, με πιο σημαντική τη Γιουβέντους. Επίσης, εκπροσωπήθηκαν με σκάουτερ πέντε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ (Τότεναμ, Εβερτον, Γουέστ Χαμ, Στόουκ και Κρίσταλ Πάλας) και η Βέρντερ Βρέμης.
Σε γνώριμο έδαφος, ο διεθνής επιθετικός σκόραρε δυο φορές (14΄, 66΄) και έφτασε τα τέσσερα τέρματα στην προκριματική φάση. Επιβεβαίωσε ο 25χρονος φορ πως φέτος είναι η χρονιά του και το αποδεικνύουν οι αριθμοί και τα στατιστικά του. Εχει σημειώσει 22 γκολ σε 21 παιχνίδια με την Εθνική ομάδα και τον Ολυμπιακό!
Εξίσου καθοριστικό ήταν και αυτό του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 20ό λεπτό. Πρόσθεσε ένα ακόμα ιστορικό τέρμα στην προσωπική του λίστα ο 32χρονος επιθετικός. Το γκολ ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει με τον Στάνκου (19΄). Ηταν ένα εκπληκτικό γκολ που δεν άφησε την ελληνική ομάδα να κυριευθεί από άγχος. Η
μπάλα ξεκίνησε από τα πόδια του Σαμαρά, πέρασε από τα πόδια του Τοροσίδη και από το πλασέ του «Σάλπι», που ήταν δημιουργός του πρώτου ελληνικού τέρματος, κατέληξε στα δίχτυα του συμπαίχτη του «Τόρο» στη Ρόμα, Μπογκντάν Λόμποντ.
Πέρα από τα τρία τέρματα, στην επανάληψη οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έχασαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να διευρύνουν το αποτέλεσμα και να τελειώσουν μια και καλή τους Ρουμάνους, οι οποίοι σε πολλές φάσεις έχασαν την ψυχραιμία τους. Χαρακτηριστικότερες φάσεις για μεγαλύτερο θρίαμβο ήταν αυτές των Κατσουράνη (69΄), Μήτρογλου (72΄) και Σαμαρά (90΄+4΄).
Οι δυο ομάδες έχουν σοβαρές απώλειες εν όψει του επαναληπτικού στη «Νατσιονάλ Αρένα». Ο Φερνάντο Σάντος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Κατσουράνη που συμπλήρωσε κάρτες. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπουρσεάνου, ενώ ο Βίκτορ Πιτούρκα δεν υπολογίζει και τον Λάζαρ. Ο μέσος του ΠΑΟΚ αντίκρισε δύο κίτρινες κάρτες στο 88΄και στο 92΄!
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Τζιόλης, Κατσουράνης (86΄ Σάμαρης), Μανιάτης (76΄ Καραγκούνης), Μήτρογλου (80΄ Γκέκας), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Λόμποντ, Ματέλ, Ρατ, Γκάρντος, Γκοϊάν, Μπουρτσεάνου (74΄ Λάζαρ), Κότσις, Στάνκου, Μαρικά, Τανάσε (87΄ Μαξίμ), Τόρχε (74΄ Γκρόζαβ).
AΝΑΛΥΣΗ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Πεντάρα» από τις Ελπίδες
Λαμπερή και επιβλητική, η Εθνική Ελπίδων συνέτριψε, στο γήπεδο της Κατερίνης, την αντίστοιχη της Σουηδίας με 5-1, επιτυγχάνοντας την τρίτη της νίκη στην προκριματική φάση του Euro 2015. Οι παίχτες του Κώστα Τσάνα προηγήθηκαν με 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο (3΄ Διαμαντάκος, 18΄ Μαυρίας). Οι Σουηδοί μείωσαν (2-1) με τον Ισάκ (37΄), αλλά από το 41΄ έμειναν με 10 παίχτες (αποβολή του γκολκίπερ τους, Κάρλγκεν) και οι ελληνικές Ελπίδες βρήκαν την ευκαιρία να σκοράρουν και με τους Ποτουρίδη (πέν. 42΄), Κολοβό (47΄), Καρέλη (88'), ενώ είχε δοκάρι (55΄) ο Γιαννιώτας.






 phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...