Η Αλβανία μπορεί να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας, λέει ο πρώην πρόεδρος της χώρας

«Υποψήφιες» είναι, επίσης, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία - Εντονη αντίδραση απο περιβαλλοντικές οργανώσεις
Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και πρώην στρατηγός Άλφρεντ Μοϊσίου δήλωσε ότι "η Αλβανία έχει την απαραίτητη εμπειρία για τεχνογνωσία για να καταστρέψει χημικά όπλα".


Ο κ. Μοϊσίου παρενέβη στη συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, μετά την πρόταση του ΟΗΕ να αποδεχθεί η Αλβανία την παραλαβή και, στη συνέχεια, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Ο κ. Ο Μοϊσίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Gazeta Shqiptare", είπε ότι "την περίοδο 2007-2008, στην Αλβανία καταστράφηκαν 16 τόνοι χημικά όπλα από το οπλοστάσιο του κομμουνιστικού καθεστώτος και στη διαδικασία αυτή βοήθησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".

Ο πρώην πρόεδρος είπε ακόμη ότι η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Αλβανία. Την είδηση δημοσίευσε η "National Journal", η οποία αναφέρει ότι η Αλβανία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των οκτώ χωρών που ενδεχομένως θα παραλάβουν τα χημικά όπλα για να τα καταστρέψουν. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι, επίσης, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρέπει να μεταφερθεί εκτός της χώρας, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για περισσότερους από χίλιους τόνους χημικών όπλων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμιά επίσημη απάντηση από την αλβανική κυβέρνηση, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάλεσαν την αλβανική κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά των χημικών όπλων στην Αλβανία διότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους νόμους και τα συμφέροντα της χώρας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...