Κεφαλονιά: «Πρωτοφανές αυτό που είδαμε» λένε αυτόπτες μάρτυρες-Μετεωρίτης έπεσε στο Ιόνιο (Φωτό+Βίντεο)

Δεν επρόκειτο για θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, λένε οι επιστήμονες - Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου εκτιμά ότι είχε μέγεθος όσο το κεφάλι ενός ανθρώπου και ότι δεν ζύγιζε πάνω από δυόμισι κιλά

«Ήταν πρωτοφανές αυτό που είδαμε. Δεν ήταν σαν τους συνηθισμένους μετεωρίτες που βλέπουμε», υποστήριξε ο Γιάννης Παπαδάτος, κάτοικος Περατάτων και συνεργάτης του inkefalonia.gr, ο οποίος περιέγραψε το φλεγόμενο ουράνιο αντικείμενο που αναστάτωσε τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ως μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε περίπου στις 9.30 το βράδυ, μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, είδε αρχικά μία λάμψη στον ουρανό που όσο περνούσε η ώρα γινόταν και πιο έντονη, ενώ σταδιακά άρχισε να ακούγεται και πολύ έντονος θόρυβος από το «πολύ φωτεινό αντικείμενο με τροχιά βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που βρισκόταν αρκετά πάνω από τα σύννεφα».

Όπως είπε ο κ. Παπαδάτος, η «έκρηξη» κράτησε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα. Παρά τη μικρή διάρκεια αυτού του πρωτοφανούς περιστατικού, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση κυρίως σε κάτοικους της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Χαρακτηριστική του πανικού που επικράτησε είναι η μαρτυρία ενός άλλου αυτόπτη μάρτυρα.

«Η εικόνα ήταν παρόμοια με αυτά που είδαμε στη Ρωσία. Στην αρχή έμοιαζε με αστραπή, αλλά όλα και δυνάμωνε», είπε ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, κάτοικος Βαλεριάνου.

Ακούστε τη μαρτυρία του συνεργάτη του inkefalonia.gr Γιάννη Παπαδάτου - κάτοικου Περατάτων
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Ακούστε τη μαρτυρία του Ανδρέα Ρουμελιώτη - κάτοικος Βαλεριάνου video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Σημειώνεται πως η πτώση φλεγόμενου αντικειμένου έγινε ορατή από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα κυρίως, αλλά και από την Αττική σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μετεωρίτη, ο οποίος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα παρόλο που οι μαρτυρίες ανέφεραν πως η λάμψη φώτισε τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλονιάς. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Ζάκυνθο αναφέρουν ότι πολλά νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση του μετεωρίτη. Η πτώση του φλεγόμενου αντικειμένου αναστάτωσε ακόμα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς αρκετά ήταν τα τηλεφωνήματα πολιτών σε ΜΜΕ, που ήθελαν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς ήταν αυτό που είδαν. video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Δεν επρόκειτο για θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, λένε οι επιστήμονες Ωστόσο, μπορεί η θεαματική καύση στην ατμόσφαιρα και η πτώση ενός μετεώρου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, να προκάλεσε αίσθηση στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της λάμψης και του θορύβου τού φαινομένου, όμως για τους αστρονόμους είναι μάλλον ένα κοινότοπο συμβάν, που απλώς έτυχε να γίνει αντιληπτό. «Πέτρες πέφτουν συνεχώς από τον ουρανό», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πάνος Πάτσης. Όπως είπε, αυτό που συνέβη στο Ιόνιο, «δεν είναι κάτι ασύνηθες» και, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιον μικρό μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη -και στην Ελλάδα- απλώς συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε σε άλλες απομονωμένες περιοχές (πχ ορεινές). Για να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, όπως ανέφερε, θα έπρεπε ο βράχος από τον ουρανό να είχε διάμετρο τουλάχιστον μερικές δεκάδες μέτρα, πράγμα πολύ πιο σπάνιο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, όταν ένας μικρός αστεροειδής περίπου 19 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος, εξίσου καθησυχαστικός, επισήμανε πως «κάθε μέρα πέφτουν στη Γη πάνω από 100 τόνοι μετεώρων» και προφανώς αυτό που έγινε αντιληπτό χθες βράδυ στην Ελλάδα, ήταν ένα από αυτά. Εκτίμησε ότι το μέγεθός του δεν θα ήταν μεγαλύτερο από το κεφάλι ενός ανθρώπου και ότι δεν θα ζύγιζε πάνω από δυόμισι κιλά.

Τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο κ. Πάτσης, απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα η πτώση να σχετιζόταν με θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, ο οποίος απόψε θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Επίσης, όπως είπαν, είναι μικρή η πιθανότητα να επρόκειτο για μετέωρο από τους διάττοντες Λεοντίδες, η «βροχή» των οποίων είχε κορυφωθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...