EΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ-ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.GR:ΗΠΑ: Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βλάπτει την ευρωζώνη

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας προκαλείται από την κριτική που άσκησε η Ουάσινγκτον στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας πως η γερμανική οικονομική πολιτική υπονομεύει τις προσπάθειες της ευρωζώνης για έξοδο από την κρίση,
καθώς το γερμανικό οικονομικό μοντέλο «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές». Ως γνωστόν η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα- όπως η Γερμανία και η Κίνα- να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.
Σε εξαμηνιαία έκθεση προς το Κογκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, οι επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας ξεχωρίζουν για τις αυστηρές διατυπώσεις και την εξέχουσα θέση τους.
"Ο αναιμικός ρυθμός της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν εμποδίσει" τις προσπάθειες να καταστεί σταθερότερη η οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει στην έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
"Το αποτέλεσμα είναι μια αποπληθωριστική τάση για την περιοχή του ευρώ, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία".
Ο αποπληθωρισμός είναι μια επίμονη μείωση των μισθών και των τιμών και μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής εξασθένησης.
ΗΠΑ: Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βλάπτει την ευρωζώνη
Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται σε μια δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Γερμανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου έπειτα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.
Εδώ και χρόνια, η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποτελούσε μια ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση για να επικρίνει δημοσίως τις συναλλαγματικές πρακτικές της Κίνας, όμως αυτή τη φορά η Γερμανία φαίνεται να παίρνει από την ασιατική χώρα την πρωτοκαθεδρία στις αμερικανικές επικρίσεις.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι καθαρές γερμανικές εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων υπερέβησαν εκείνες της Κίνας κατά το 2012. Οι συστάσεις προς τη Γερμανία βρίσκονται επίσης στην κορυφή του καταλόγου των ενεργειών που η Ουάσινγκτον θεωρεί απαραίτητες για να καταστεί σταθερότερη η παγκόσμια οικονομία.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα απορροφούσε περισσότερα αγαθά από τις χώρες στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης, οι οποίες εξακολουθούν να υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Όπως συνηθίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χειραγωγό των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Επέμεινε στην περιγραφή του γιουάν ως "σημαντικά υποτιμημένου" νομίσματος, κάτι που αποτελεί μόνιμο παράπονο των πολιτικών και των εταιρειών στις ΗΠΑ επειδή η χαμηλή ισοτιμία του γιουάν καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες στις ΗΠΑ σε βάρος των αμερικανών κατασκευαστών.
Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμανε επίσης πως η πρόσφατη ανατίμηση του γιουάν ήταν "καλή για την οικονομία των ΗΠΑ" και κάλεσε την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί ταχύτερα.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης πως παρακολουθεί στενά τις ιαπωνικές οικονομικές πολιτικές για να καθορίσει αν είναι προσανατολισμένες στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Βερολίνο: Ακατανόητη κριτική - Στόχος μας η ανταγωνιστικότητα
Απαντώντας στην κριτική του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση την χαρακτήρισε «ακατανόητη». Με γραπτή του μάλιστα ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέτεινε ότι τα πλεονάσματα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία «αντανακλούν την ισχυρή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και την διεθνή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα ποιότητας».
«Δεν υπάρχουν στη Γερμανία ανισορροπίες που θα έπρεπε να διορθωθούν» στην οικονομική πολιτική της χώρας, σημείωσε παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενο «μια ρωμαλέα αύξηση των μισθών» των Γερμανών, μια αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κάποτε περιορισμένες.
Παράλληλα και οι συντηρητικοί της Μέρκελ απέρριψαν την κριτική αυτή των ΗΠΑ για την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, αλλά οι πιθανοί μελλοντικοί τους εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν ότι η χώρα τους πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.
Πάντως, τόσο οι συντηρητικοί της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ανταπάντησαν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική.
«Πάντοτε ήμασταν μια ισχυρή εξαγωγική χώρα και είμαστε περήφανοι γι' αυτό», δήλωσε η Ίλζε Άιγκνερ, η επικεφαλής των συντηρητικών για τα οικονομικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Σοσιαλδημοκράτης ομόλογός της Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει το «καθήκον» της να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, το οποίο σημαίνει την προάσπιση των αυξήσεων των μισθών και το να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις.
 

ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι πρώτες φωτογραφίες του Σνόουντεν στη Μόσχα

Με τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων, Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως ανακοίνωσε το..

ΣΕ 7ΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε 13χρονος για το φόνο του πατέρα του

Ποινή φυλάκισης επτά ετών επιβλήθηκε σε 13χρονο αγόρι από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του, όπως μετέδωσαν τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.]

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΙΟΥΣ ΤΗΣ NSA

Κώδικα καλής συμπεριφοράς συμμάχων ζητά ο Ολάντ

Ανησυχία για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSA στην Ευρώπη εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως ήδη έχει δρομολογηθεί ένας διάλογος «σε ανώτατο επίπεδο»...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ EL PAIS

«Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες συνέδραμαν τις ΗΠΑ στην κατασκοπεία»

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες "μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων", όπως για παράδειγμα τους τηλεφωνικούς αριθμούς τηλεφωνικών κλήσεων, στις αμερικανικές...

ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ» ΜΙΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ

Παντρεύτηκε στα κρυφά ο Μπερλουσκόνι

Στα... κρυφά φαίνεται ότι παντρεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουκόνι, την εκλεκτή της καρδιάς του Φραντσέσκα Πασκάλε. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ένα..

«ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Γυναίκες βουλευτές φόρεσαν τη μαντήλα μέσα στην τουρκική Βουλή

Να βάλουν τέλος στην απαγόρευση της μαντήλας εντός του κοινοβουλίου της Τουρκίας αποφάσισαν τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν...

ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Χιλή: Σεισμός 6,6 βαθμών σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της χώρας

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοικτά των ακτών της Χιλής, ανακοίνωσε το αμερικανικών ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΗΠΑ: Εντός προθεσμίας η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Τη βεβαιότητα ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα έχει καταστραφεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα, δηλαδή έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, εκφράζει η...

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ

Απόβαση για τους κοριούς

Με την επίσκεψη της γερμανικής και της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ που στόχο έχει να δοθούν εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και μια πιθανή συμφωνία «μη παρακολούθησης»...

Ουρουγουάη: Δύο ανήλικοι σκότωσαν με ματσέτες 11χρονο

Δύο αγόρια ηλικίας 14 και 11 ετών συνελήφθησαν από τις Αρχές της Ουρουγουάης με την κατηγορία ότι σκότωσαν με ματσέτες έναν άλλο 11χρονο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, μετέδωσε σήμερα στον ιστότοπό..

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιράκ: Να μείνουν στη χώρα καλούν οι μουσουλμάνοι τους χριστιανούς

Δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, έξω από μια εκκλησία της Βαγδάτης όπου πριν από τρία χρόνια είχαν σκοτωθεί 44 πιστοί και δύο χριστιανοί ιερείς σε επίθεση ισλαμιστών, για να...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...