Αθώοι οι δύο Έλληνες για την οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του Prestige

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου το ατύχημα σημειώθηκε λόγω της «κακής συντήρησης» του ηλικίας 26 ετών σκάφους - Το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν αποδείχθηκε πως οι δύο άνδρες, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, είχαν γνώση της κατάστασης


Αθώους ανακήρυξε και τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους το ισπανικό δικαστήριο που ασχολήθηκε με την οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του Prestige το 2002.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου το ναυάγιο προκλήθηκε λόγω της «κακής συντήρησης» του ηλικίας 26 ετών σκάφους αλλά την ίδια ώρα συμπέρανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι οι δύο έλληνες, ο πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας και ο πρώτος μηχανικός, Νίκος Αργυρόπουλος, γνώριζαν για την κατάσταση αυτή, καθώς σε αυτή την περίπτωση «θα έβαζαν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα».

Εκτός από τους δύο Έλληνες ναυτικούς, στο σκαμνί του δικαστηρίου έκατσε και ο τότε γενικός διευθυντής της ισπανικής διεύθυνσης εμπορικού ναυτικού.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή 12ετούς κάθειρξης για τον 78χρονο έλληνα πλοίαρχο, 9 χρόνια για τον πρώτο μηχανικό Νικόλαο Αργυρόπουλο και πέντε χρόνια για τον τότε διευθυντή του ισπανικού εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς.

Ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο φιλιππινέζος ύπαρχος του πλοίου διαφεύγει τις σύλληψης.

Ο εισαγγελέας δεν ζήτησε τη φυλάκιση του καπετάνιου. Ζήτησε όμως την καταδίκη του ώστε η ιδιοκτήτρια εταιρεία και η ασφαλιστική εταιρία να υποχρεωθούν να πληρώσουν μέρος των ζημιών που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...