Νικόλαος Γοργίας: Πώς άρπαξε 27,3 εκατ.€ από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο-

Πώς μια κοινωνική γνωριμία εξελίχθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης και μετέτρεψε έναν απλό δικηγόρο σε πρόεδρο της Χαλυβουργικής- Ο Νικόλαος Γοργίας ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, μέχρι που αποδείχτηκε στα ελληνικά δικαστήρια ότι ήταν εγκέφαλος της μεγάλης απάτης σε βάρος του επιχειρηματία
Ο Νικόλαος Γοργίας ανακοινώνει στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ότι κέρδισαν την απόφαση του Εφετείου Αθηνών στην αντιδικία που είχε με τον αδελφό του Θόδωρο. Του ζητά μπόνους για τη συμβολή του στην καλή έκβαση της δίκης και ο επιχειρηματίας του δίνει έμβασμα 2,4 εκατ. ευρώ. Μία εβδομάδα μετά ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ανακαλύπτει ότι ο δικηγόρος του τον έχει εξαπατήσει
 αφού η από φαση του Εφετείου είχε απορρίψει την αγωγή κατά του αδελφού του στο σύνολό της.



«Αστέρας» Βουλιαγμένης 1997. Ο ισχυρός άνδρας της Χαλυβουργικής και ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας μας, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Αττικής. Γευματίζοντας κάποιο μεσημέρι γνωρίζεται με τον δικηγόρο Νικόλαο Γοργία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο καλοντυμένο που διαθέτει στυλ και τουπέ και καθώς είναι επικοινωνιακός εντυπωσιάζει τον υιό του ιδρυτή της Χαλυβουργικής, Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

  Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος βλέπει στο πρόσωπο του Νικόλαου Γοργία έναν εξωστρεφή και καπάτσο τύπο που διαθέτει τρόπους, είναι ευχάριστος στην παρέα και εκπέμπει το ύφος του bon vivant. Οι δύο άνδρες αρχίζουν να συζητούν για νομικά θέματα που απασχολούν τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και κάνουν παρέα. Κάτι που ξεκίνησε από τον «Αστέρα», συνεχίστηκε όμως και εκτός του πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Είναι η εποχή που η οικογένεια Αγγελόπουλου ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες και ο Κωνσταντίνος διεκδικεί μέρος της οικογενειακής περιουσίας αποφασίζοντας να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Νικόλαος Γοργίας είναι ο άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό του Ελληνα επιχειρηματία και τον συμβουλεύει. Δείχνει ικανός, παρέχει νομικές συμβουλές που προϋποθέτουν γνώση αλλά και σωστή εκτίμηση των πραγμάτων, γι’ αυτό τον λόγο και έπειτα από μερικούς μήνες ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος τον κάνει νομικό του σύμβουλο με διευρυμένες αρμοδιότητες. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Γοργίας μετατρέπεται σε δεξί χέρι του και επομένως σε εξ απορρήτων του.
Συνήθης ατάκα της εποχής; «Θες να κάνεις δουλειά με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο; Πλησίασε τον Γοργία!».
Ο Νικόλαος Γοργίας είναι δικηγόρος, φίλος και το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής έχει τυφλή εμπιστοσύνη.



Η κουμπαριά, το Μπάντεν-Μπάντεν και το σπίτι των 1.000 τ.μ.
Την εποχή εκείνη, στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας συζητιέται πώς η γνωριμία του Γοργία με τον Αγγελόπουλο καταφέρνει να του αλλάξει κοινωνικό στάτους. Οι καλές αμοιβές και οι υψηλές διασυνδέσεις που αποκτά χάρη στον βιομήχανο φίλο του τον βοηθούν να αλλάξει ακόμη και διευθύνσεις. Το γραφείο του από την οδό Πανεπιστημίου αριθμός 56 πηγαίνει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι που διατηρούσε μέχρι τότε στο Παγκράτι εγκαταλείπεται για χάρη ενός παλατιού 1.000 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό.



Τα μεγάλα σαλόνια στα οποία κινείται ο Αθηναίος δικηγόρος με καταγωγή από τη Χίο γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν το 2002 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αποφασίζει να τον κάνει κουμπάρο στον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του Γέλη, έχοντας επιπλέον για κουμπάρους τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα και τον διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Σεραφείμ Φυντανίδη. Η σχέση Αγγελόπουλου - Γοργία δένεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να δοθεί στον γνωστό δικηγόρο η τιμητική θέση του προέδρου της Χαλυβουργικής.

Οι βεγγέρες που πραγματοποιούνται στην έπαυλη Γοργία στο Παλαιό Ψυχικό αποδεικνύουν ότι μόνο δικηγόρος της σειράς δεν είναι πλέον. Τα τραπέζια που δίνει είναι τακτικά και έχουν ως συνδαιτυμόνες γνωστά πρόσωπα της Αθήνας όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου και ο Νικόλαος Φαρμάκης. Η σύζυγος Γοργία, Σοφία, παίρνει θέση στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων, ενώ στο κομμωτήριο «Αγγελος», στο οποίο πηγαίνει τακτικότατα για να χτενιστεί, κυρίες την παρατηρούν να επιδεικνύει με περίσσια χάρη τα πανάκριβα κοσμήματά της.

Αλλά και ο σύζυγός της δεν μένει πίσω. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στα δικαστήρια που ακολούθησαν, ο Νικόλαος Γοργίας ζει μια μυθική ζωή που δύσκολα συνάδει με το επάγγελμά του. Αποφεύγει τα αεροπλάνα ταξιδεύοντας αποκλειστικά με ιδιωτικό lear jet. Πηγαίνει στο Μπάντεν-Μπάντεν για κυνήγι, ενώ στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης νοικιάζει τέσσερα δωμάτια, το ένα εκ των οποίων απ’ ό,τι λέγεται, προορίζεται για τον σκύλο του. Φορά ακριβά κοστούμια, οδηγεί ένα τζιπ Τouareg και καπνίζει πούρα που στοιχίζουν περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα.
Η αγάπη του για τη θάλασσα δεν περιορίζεται στο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης. Τα καλοκαίρια νοικιάζει σκάφη από τη Megisti Blue Yacht Charters για θαλασσινές περιπλανήσεις, όπως το πολυτελές σκάφος «Proteus», το οποίο χρησιμοποιεί τόσο τακτικά ώστε να έχει και απαιτήσεις: ζητά να του μεγαλώσουν τα παράθυρα για να απολαμβάνει περισσότερο τον ήλιο και τη θάλασσα και να μπει στο σκάφος ειδικός τάπητας προκειμένου να μην αποχωρίζεται τον σκύλο του ακόμη και εν πλω. Στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Αγγελόπουλου και Γοργία που θα ακολουθήσει, ο ιδιοκτήτης του σκάφους Γιώργος Παναγάκος, θα αναφερθεί στις οικονομικές εκκρεμότητες που είχε με τον δικηγόρο, αναφέροντας ότι επί μακρό χρονικό διάστημα του χρωστούσε 400.000 ευρώ, τα οποία εντέλει εισέπραξε έπειτα από κατάθεση μήνυσης και συντηρητικής κατάσχεσης των πραγμάτων του σπιτιού του, μεταξύ των οποίων μεγάλης αξίας πίνακες γνωστών ζωγράφων όπως ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.



Παρά τα όσα λέγονται για την κοινωνική αναρρίχηση της οικογένειας Γοργία και την αλλαγή του στάτους της, ο γνωστός δικηγόρος δικαιολογούσε την προκλητική και σαφώς πολυέξοδη ζωή που έκανε υποστηρίζοντας ότι διέθετε πάντα υψηλές διασυνδέσεις, έχοντας στον γάμο του προσωπικότητες της εποχής όπως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, αλλά και πελάτες όπως η διάσημη εφοπλιστική οικογένεια Χανδρή.

Η δικαστική διαμάχη

Ο Ιούνιος του 2007 έμελλε να είναι καθοριστικός για τη σχέση του επιχειρηματία με τον δικηγόρο του. Ολα ξεκινούν όταν κάποιο μεσημέρι ο Νικόλαος Γοργίας ανακοινώνει στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ότι κέρδισαν την απόφαση του Εφετείου Αθηνών στην αντιδικία που είχε με τον αδελφό του Θόδωρο Αγγελόπουλο. Του ζητά μπόνους για τη συμβολή του στην καλή έκβαση της δίκης και ο επιχειρηματίας τού δίνει έμβασμα 2,4 εκατ. ευρώ. Μία εβδομάδα μετά ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ανακαλύπτει ότι ο δικηγόρος του τον έχει εξαπατήσει αφού η απόφαση του Εφετείου είχε απορρίψει την αγωγή κατά του αδελφού του στο σύνολό της. Η σχέση των δύο ανδρών κλονίζεται, ο Γοργίας παύεται από νομικός σύμβουλός του, κι έτσι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αρχίζει να εξετάζει μία προς μία όλες τις υποθέσεις που διαχειριζόταν ο μέχρι πρότινος εξ απορρήτων του. Ανακαλύπτει ότι τα 9,6 εκατ. δολάρια που του είχε δώσει για επενδύσεις σε ακίνητα που θα απέφεραν σημαντικό κέρδος είχαν καταλήξει στην τσέπη του, όπως και ότι οικειοποιήθηκε 18,5 εκατ. ευρώ που του προσέφερε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για έρευνες και συνεργάτες στη Γερμανία, όπου τον έπεισε εξαπατώντας τον ότι έχει εντοπίσει  κατάχρηση 355 εκατ. δολαρίων από τον αδελφό του. Ποσά τα οποία ο Νικόλαος Γοργίας ισχυρίστηκε στα πρώτα του υπομνήματα ότι δεν τα είχε πάρει, ενώ στη συνέχεια ότι αποτελούσαν αμοιβές του.

Σοκαρισμένος από την προδοσία και το μέγεθος της απάτης, ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής καταθέτει τον Δεκέμβριο του 2007 μήνυση εναντίον του και έπειτα από ανακρίσεις η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια. Οι ακροαματικές διαδικασίες είναι πολύωρες και αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές από αυτές κατέθεσε και ο ίδιος ο μηνυτής Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις και λεπτομέρειες ώστε να αποκαλυφθεί η απάτη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κηρύσσει πριν από λίγες ημέρες ένοχο τον Νικόλαο Γοργία για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια. Απορρίπτει το αίτημά του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς, επιβάλλοντάς του την ανώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή 10 χρόνια φυλάκιση.

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο, υπό τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του, στο Παλαιό Ψυχικό, μία φορά τον μήνα, αφού οι συνήγοροι του Γοργία προσκόμισαν πιστοποιητικά σύμφωνα με τα οποία ο πελάτης τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μισή ώρα μετά την καταδίκη του και παρά τα όσα ειπώθηκαν περί κλονισμένης υγείας, αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του ξενοδοχείου «Χίλτον» μαζί με τους δικηγόρους του.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το γεγονός ότι ο Νικόλαος Γοργίας σε αντιπερισπασμό άσκησε αγωγή κατά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου,  ζητώντας αμοιβη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για αστική δίκη κατά του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η αγωγή απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την πλευρά του επιδιώκει να ανακτήσει τα χρήματα που του απέσπασε ο δικηγόρος του, με αγωγή που εκκρεμεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η εκδίκασή της έχει ανασταλεί έως ότου τερματιστεί η ποινική δίκη κατά του Γοργία.
Επίσης έχει ζητήσει με αγωγή την ακύρωση της καταδολιευτικής, όπως υποστηρίζει, πώλησης της βίλας στο Παλαιό Ψυχικό, όπου κατοικεί ο Γοργίας, στη σύζυγο και αδελφή της. Πρόκειται για διώροφη πολυτελή βίλα σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων, η οποία ανήκε σε offshore συμφερόντων του δικηγόρου και μεταβιβάστηκε στη σύζυγο και την αδελφή της το 2010 αντί του ποσού των 4,6 εκατ. ευρώ.

Τι απαντά στις κατηγορίες ο Νικόλαος Γοργίας
Της Βασιλικής Κόκκαλη

Ο Νικόλαος Γοργίας υποστηρίζει ότι οι νομικές συμβουλές του απέφεραν σημαντικά οικονομικά οφέλη στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Διετέλεσα επί μία δεκαετία δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, παρέχοντάς του τις νομικές υπηρεσίες μου για την αποκατάστασή του επί του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου. Αποκλειστικό αποτέλεσμα της δικής μου επιτυχούς και τελεσφόρου νομικής αρωγής ήταν η απόκτηση εκ μέρους του περιουσιακών στοιχείων, αξίας τουλάχιστον 450 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, όπως δέχεται και το παραπεμπτικό βούλευμα, γεγονός για το οποίο ο ίδιος πλειστάκις μού είχε απευθύνει δημόσιες διακηρύξεις τιμής και ευγνωμοσύνης.

Η δεκαετής επαγγελματική μου συνεργασία με τον κ. Αγγελόπουλο έληξε τον Ιούλιο του 2007 επ’ αφορμή της εκδόσεως της δυσμενούς γι’ αυτόν υπ’ αριθμ. 3800/2007 αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, στην αντιδικία του με τους κ.κ. Θεόδωρο και Γιάννα Αγγελοπούλου. Λόγω του ότι δεν επέτυχε τελικώς το δικαστικό αποτέλεσμα που επιθυμούσε, σχημάτισε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι τάχα θα μπορούσε να διεκδικήσει την επιστροφή των όποιων αμοιβών μού είχε μέχρι τότε κατά καιρούς καταβάλει για τις δικηγορικές υπηρεσίες μου. Στο πλαίσιο αυτό, συνέλαβε το σχέδιο να υποβάλει σε βάρος μου την ψευδή έγκληση, η οποία οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη μου.

Η μη καν τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος μου τελεί σε προκλητική αναντιστοιχία με το υλικό της δικογραφίας και ευλόγως αναμένω την ανατροπή της από το Εφετείο. Εξάλλου, όλες οι καταγγελίες του κ. Αγγελόπουλου, που οδήγησαν στην πρόσφατη καταδίκη μου, αποτέλεσαν αφορμή για να ασκηθούν σε βάρος του ιδίου και των συνεργατών του κακουργηματικές ποινικές διώξεις για απόπειρα απάτης ενώπιον δικαστηρίου, εκβίαση και πλαστογραφία, για τις οποίες διεξάγεται ήδη κύρια ανάκριση.

Ασφαλώς, η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου δεν στοιχειοθετεί επ’ ουδενί “δικαίωση” του κ. Αγγελόπουλου, ούτε η έκδοσή της σημαίνει αυτομάτως την ενοχή μου. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου παραμένει αλώβητο και είμαι σίγουρος ότι η κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα οδηγήσει στην πανηγυρική αθώωσή μου».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...