Μεξικό: Τέλος έπειτα από 75 χρόνια στο ενεργειακό μονοπώλιο-Ξύλο και στριπτιζ

Για πρώτη φορά από το 1938 ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να ψάχνουν, να αντλούν και γενικότερα να έχουν μερίδια από το παραγόμενο πετρέλαιο του Μεξικού
Το νομοσχέδιο  ψηφίστηκε έπειτα από 20 ώρες συζητήσεων και με τις πόρτες φραγμένες με καρέκλες για να μην μπορέσουν να μπουν μέσα στην αίθουσα οι διαδηλωτές.

Το τέλος στο 75ετες μονοπώλιο του κράτους στα αποθέματα πετρελαίου το έβαλε ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ένα μόλις χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά με ψήφους 353 υπέρ έναντι 134 κατά.
Το σχέδιο του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι  να απελευθερώσει τον τομέα της ενέργειας ώστε να επενδύσουν στη χώρα και ιδιωτικές εταιρείες με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό του.
Η προβληματική και αναποτελεσματική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Mexico (Pemex), η μεγαλύτερη πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χώρα, θεωρείται το σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας και της δύναμης της χώρας.
Ξύλο και στριπτιζ
REUTERS/STRINGER/MEXICO
Θέλοντας να συμβολίσει την «απογύμνωση» του Μεξικού από τον ενεργειακό του πλούτο, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ο βουλευτής Αντόνιο Γκαρσία έβγαλε τα ρούχα του κατά την ομιλία του στη Γερουσία.
Η συζήτηση στο Κογκρέσο –που ήταν το τελευταίο στάδιο για την αλλαγή της νομοθεσίας– έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους και δεν έλειψαν ακόμη και τα μικροεπεισόδια.
Ένας Μεξικανός βουλευτής έκανε. . . στριπτίζ μέσα στην αίθουσα του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της συζήτησης με στόχο να καταγγείλει τη «λεηλασία» στην οποία θεωρεί ότι οδηγούν οι προτεινόμενες αλλαγές.
Ο Αντόνιο Γκαρσία Κονέχο, του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) έβγαλε όλα του τα ρούχα και έμεινε μόνο με ένα μαύρο σλιπάκι, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στους συναδέλφους του.
«Μόνο αυτό μου απέμεινε και δεν θα καταφέρετε να το πάρετε», είπε όταν τελείωσε με το γδύσιμο. «Είναι ντροπή! Δεν ντρέπομαι που γδύνομαι, αλλά για αυτό που κάνετε, που είναι ατιμία. Το Μεξικό πληρώνει τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για την ενέργεια. Πρακτικά, χαρίζετε ό,τι έχουμε. Αυτό είναι ντροπή!», τόνισε.
Η βουλευτίνα Λάντι Μπερσούσα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) χτύπησε στο μάτι στη διάρκεια μιας αψιμαχίας με την Κάρεν Κιρόγκα του PRD. «Με χτύπησε με γροθιές, με χαστούκισε και με γρατζούνισε με τα νύχια της. Τραυματίστηκα στον κερατοειδή και θα χρειαστούν 15 ημέρες για να θεραπευτώ», είπε.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...