Στη σκιά του Μαντέλα η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

«20 χρόνια πριν ο Νέλσον Μαντέλα βρέθηκε σε αυτό το βήμα και παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ μαζί με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Ο νικηφόρος αγώνας του κατά του Απαρτχάιντ, το παράδειγμα της συγχώρεσης, της συμφιλίωσης και η άρνηση του μίσους και της εκδίκησης, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ανθρωπότητας».
Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ, σκιαγράφησε το έργο και την κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη της Ν. Αφρικής. Η φετινή τελετή απονομής στο Όσλο επισκιάστηκε από το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.


Ο διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε φέτος η οργάνωση του. Ο Αχμέτ Ουζουμτζού δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις καταστροφής του συριακού οπλοστασίου θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

«Η αποστολή των επιθεωρητών μας είναι επικίνδυνη υπόθεση. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις ήταν ασφαλείς και ελπίζουμε ότι η φάση της μεταφοράς θα ολοκληρωθεί ομαλά», ανέφερε ο κ. Ουζουμτζού.

Μόνο έξι χώρες δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Συρία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...