Καιρός: Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα-Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα-Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Σε ανελέητο σφυροκόπημα υπέβαλαν το αττικό τοπίο οι θυελλώδεις άνεμοι που έφθασαν τα 9 και 10 μποφόρ στα ηπειρωτικά, ενώ οι ριπές τους άγγιξαν ακόμη και τα 12 μποφόρ σε παραθαλλάσιες περιοχές όπως η Ραφήνα. Από αργά το βράδυ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης, η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 700 κλήσεις ενώ περίπου 70 συνεργεία ανέλαβαν να απομακρύνουν ξεριζωμένα ή σπασμένα δέντρα και να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ζημιών που προκλήθηκαν από πτώσεις αντικειμένων.


Οι πρωτοφανούς έντασης άνεμοι ξήλωσαν από τον ιστό της τη σημαία της Βουλής, ενώ ένα από τα δένδρα έπεσε (στη 1:30 το μεσημέρι) στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, όπου από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.
Ελαφρά, τραυματίστηκε ένας 37χρονος μοτοσικλετιστής των ΕΛΤΑ, που περνούσε την ώρα που έπεσε το τεράστιο δένδρο και ο οποίος διακομίστηκε προληπτικά στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ μια οδηγός γλίτωσε την τελευταία στιγμή, με ελαφρές ζημιές, μόνο, στο αυτοκίνητό της.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Η οδός Σταδίου έκλεισε για αρκετή ώρα, μέχρι να κόψουν οι πυροσβέστες το πεσμένο δένδρο και να το απομακρύνουν. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 15:00.
Ζημιές από δένδρα που έπεσαν έχουν υποστεί αρκετά αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο, ενώ πολλά δένδρα έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.
Μέχρι και αυτή την ώρα, τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς για να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύθηκε ο απόπλους δελφινιών για τον Αργοσαρωνικό, ο απόπλους πλοίων από την Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ κλειστές είναι οι πορθμιακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου και Καβάλας – Πρίνου. Η επικοινωνία με το νησί της Θάσου γίνεται μόνο από την πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα.
Στην Αττική, σε πολλές περιπτώσεις δρόμοι έκλεισαν και η κυκλοφορία διεκόπη σε περιοχές όπως το Μενίδι,στα Πατήσια αλλά και στον Πειραιά.
Σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Στην Κρήτη, η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Τρία άτομα στον Άγιο Φώτη Χανίων εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους όταν επιχείρησαν να περάσουν "φουσκωμένο" ρέμα και βγήκαν σώοι πριν φθάσουν τα πρώτα συνεργεία της Πυροσβεστικής.
Προβλήματα υπήρξαν και στην περιοχή της Κισάμου στον νομό Χανίων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, όπου η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 15 κλήσεις για άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Επίσης, πολλοί δρόμοι του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων ενώ λόγω της βροχόπτωσης επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος στους περισσότερους δρόμους της πόλης.
Παράλληλα αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση διάσωσης, από άνδρες της ΕΜΑΚ, μιας γυναίκας με τα δύο της παιδιά, σε σχολείο κοντά στην οδό Παπά Πέτρου Γαβαλά.
Προβλήματα επίσης έχουν καταγραφεί στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Ακόμη μια πτήση ακυρώθηκε από το Ηράκλειο, εξαιτίας της νέφωσης ενώ 5 πτήσεις με προορισμό τα Χανιά προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.
Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με την συμμετοχή των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα τις τελευταίες ώρες και ειδικότερα βρίσκονται σε επιφυλακή οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το ανθρώπινο δυναμικό τους, τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών από τις οποίες και θα ζητηθεί η παρέμβαση εφόσον απαιτηθεί.
Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και ειδικά στους οδηγούς να είναι τις επόμενες ώρες ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα ραγδαίας βροχόπτωσης.
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η Τροχαία Ηρακλείου και ευρύτερα η Αστυνομική Διεύθυνση βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά.
Ακατάλληλο το νερό στο Ναύπλιο
Ακατάλληλο για οικιακή χρήση είναι το νερό στο Ναύπλιο, λόγω έντονης θολότητας και συστήνεται στους πολίτες να μην το χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με τον δήμο Ναυπλιέων, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επηρέασαν το νερό των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης, από τις οποίες υδροδοτείται η πόλη, με συνέπεια να έχει επηρεαστεί η ποιότητα του νερού.
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Χιόνια στην Πελοπόννησο
Χιόνια πέφτουν τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου. Ήδη στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης.
Αποκλεισμένο είναι το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χωριά του Φαλάνθου, χωρίς όμως τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Επίσης, σημειώνεται χιονόπτωση τόσο στην ορεινή Λακωνία όσο και την ορεινή Κορινθία, γι' αυτό και οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.
Χιόνια θα συναντήσουν επίσης όσοι κινούνται στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό δίκτυο και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα.
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Έθνος/Χάρης Γκίκας
Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο των χωριών βόρεια του Γυθείου, Πλάτανος, Κονάκια, Κρήνη, Σιδηρόκαστρο, στα χωριά του τέως δήμου Σμήνους, στην περιοχή της Άρνας και σε χωριά του τέως δήμου Θεραπνών. Μάλιστα, για τις περιοχές αυτές, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα είπε ότι οι δρόμοι μοιάζουν βομβαρδισμένοι και πρόκειται να υποβάλει αίτημα ώστε να κηρυχτούν οι περιοχές αυτές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Διατηρούνται τα μποφόρ και αύριο
Για την Τετάρτη αρχικά προβλέπεται να διατηρηθούν τα 8-9 μποφόρ, όμως σταδιακά από το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν οι χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ενώ θα κοπάσουν λίγο οι άνεμοι. Τις πρωινές ώρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένεται ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων. Το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθεί στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί.
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις: βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Βόρειοι άνεμοι 7 με 9 μποφόρ στα ανατολικά. Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 01 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Τις πρωινές ώρες στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Εννιά μποφόρ και την Τετάρτη στην Αθήνα
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νοτιά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα) τις πρωινές ώρες. Βελτίωση το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 09 βαθμούς κελσίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...