ΓΕΡΜΑΝΙΑ- Στα πρόθυρα χρεοκοπίας μία στις τρεις πόλεις

Η γερμανική οικονομία «πετάει», ωστόσο αυτό δεν αφορά ολόκληρη τη χώρα. Μία στις τρεις γερμανικές πόλεις είναι υπερχρεωμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young.

«Στην πραγματικότητα πολλές γερμανικές πόλεις είναι ήδη χρεοκοπημένες», εξηγεί ο Χανς Πέτερ Μπούσον της Ernst & Young. «Και απέχουμε πολύ ακόμη και από μια βιώσιμη διαρθρωτική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης», συμπληρώνει.
Ο αριθμός των δήμων που έχουν κατά κεφαλήν χρέος μεγαλύτερο από 4.000 ευρώ έχει αυξηθεί στο διάστημα 2010-2012 από 14 σε 21. Φωτεινή εξαίρεση η Δρέσδη, η οποία έχει μηδενίσει τα χρέη της, ενώ γενικότερα η ανατολική Γερμανία έχει σημειώσει πολύ καλύτερες επιδόσεις στην τιθάσευση του χρέους από ό,τι η δυτική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ομόσπονδα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Εσσης.
Ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι οι δήμοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αύξηση των εσόδων από φόρους. Ακριβώς επειδή κάνουν διαρκώς περικοπές, οι δήμοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές και μένουν πίσω από άποψη ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως, οι πιο εύρωστοι δήμοι είναι εκείνοι που μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές κάνοντας συμφέρουσες προσφορές. Η πρόταση της Ernst & Young είναι καλύτερη διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων και των φορολογικών εσόδων που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να είναι ταμπού η πώληση δημοτικής περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...