EΛΛΑΔΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: «Πυρετός» για τις γιορτές

Ποδαρικό έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι φίλοι του σκι στη Βασιλίτσα Γρεβενών και το Πισοδέρι Φλώρινας, ενώ τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας αναμένεται ανοίξουν τις επόμενες ημέρες για να προλάβουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το χιόνι έχει αρχίσει να στρώνει τις πίστες, αλλά οι περισσότερες δεν θα είναι έτοιμες για σκι και σνόουμπορντ πριν περάσει τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα
Το χιόνι έχει αρχίσει να «πιάνει» στις πίστες, αλλά οι περισσότερες δεν θα είναι έτοιμες για σκι και σνόουμπορντ πριν περάσει τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. Ωστόσο, κάποια χιονοδρομικά κέντρα, όπως του Παρνασσού, σχεδιάζουν να ανοίξουν κάποιες πίστες και αναβατήρες, ενώ θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν και όσους θέλουν απλά να κάνουν μια βόλτα.
Αυτό που προκαλεί λύπη σε όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ πάντως είναι το γεγονός ότι το παλιότερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα, αυτό του Σελίου, κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πρώτη φορά στα 80 χρόνια της ιστορίας του λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς οι τελευταίοι μόνιμοι υπάλληλοί του συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν πριν από δύο χρόνια, και η προσπάθεια της διοίκησης να προσλάβει 15 άτομα με εξάμηνες συμβάσεις προσκρούει στην ελληνική γραφειοκρατία και στην οικονομική δυσπραγία. Το Κέντρο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι προσλήψεις υπογράφηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού και βρίσκονται στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με εθελοντική εργασία θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε στις 20-21 Δεκεμβρίου. Αν δεν καταστεί δυνατό, το χιονοδρομικό θα μείνει κλειστό, αφού οι γιορτές είναι το 50% της σεζόν», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Κέντρου, Α. Παντελίδης.

Επίσης, αγώνα δρόμου κάνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για να λειτουργήσει φέτος το Χ/Κ του Καϊμάκτσαλαν, το οποίο περιήλθε στη διαχείρισή του τον περασμένο Ιούλιο. Πέρυσι δεν λειτούργησε καθόλου και αυτή την περίοδο γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων με στόχο να λειτουργήσει στις 20 Δεκεμβρίου. Θέμα χιονιού δεν υπάρχει εδώ, αφού ο Βόρας είναι το πρώτο βουνό που «ασπρίζει» κάθε χειμώνα και σήμερα το ύψος του χιονιού βρίσκεται στους 50 πόντους.
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, αρκετές από τις εταιρείες που έχουν τη διαχείριση των χιονοδρομικών κέντρων προχωρούν σε προσφορές για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Ο Θύμιος Βαζαίος, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, λέει ότι «έχουμε πρόγραμμα all inclusive στην τιμή των 40 ευρώ το άτομο το οποίο περιλαμβάνει διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, ημιδιατροφή, εξοπλισμό και ημερήσια κάρτα σκι».
Πάγωσαν οι τιμές για να ζεσταθούν οι κρατήσεις
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ (ΓΡΕΒΕΝΑ)
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ (ΓΡΕΒΕΝΑ)
Η σεζόν άνοιξε αυτή την εβδομάδα για το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια της Ημαθίας, με το ξενοδοχείο 60 κλινών στο εσωτερικό του να επαναλειτουργεί από φέτος ανακαινισμένο, και με αρκετές καινοτομίες, όπως ο ταινιόδρομος εκμάθησης σκι για παιδιά και το snowpark για άλματα και άλλα «ακροβατικά». Το χιονοδρομικό έχει «ασπρίσει» από νωρίς, αλλά οι διαχειριστές του χρειάστηκε να ενισχύσουν τις πίστες με τεχνητή χιόνωση για να το θέσουν σύντομα σε λειτουργία. Η τιμή χρήσης των αναβατήρων για τους ενήλικες είναι 16 ευρώ τα Σ/Κ και τις αργίες και 12 ευρώ καθημερινές, ενώ ισχύει έκπτωση 20% για ανέργους. Για ανήλικους από 6-11 ετών η τιμή πέφτει στα 8 και 6 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για 11-18 ετών φτάνει τα 13 και 10 ευρώ.
Στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν οι τιμές θα είναι οι ίδιες με πριν από δύο χρόνια που λειτούργησε για τελευταία φορά: οι ενήλικες θα πληρώνουν 12 ευρώ τα Σ/Κ και 10 τις καθημερινές, ενώ τα παιδιά 10 και 7 ευρώ αντίστοιχα.
«Πυρετός» για τις γιορτές
Το χιονοδρομικό του Πηλίου είναι έτοιμο να λειτουργήσει, αλλά περιμένει το? χιόνι για να το κάνει, αφού η χιονόπτωση μέχρι τώρα είναι ανεπαρκής. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, αυτό αναμένεται να γίνει πριν από τις γιορτές, περίοδο κατά την οποία οι υπεύθυνοι του κέντρου προγραμματίζουν νυχτερινό σκι (καιρού επιτρέποντος) και σειρά άλλων εκδηλώσεων. Η ετήσια κάρτα για τους ενήλικες κοστίζει 90 ευρώ και για τα παιδιά 50 ευρώ, ενώ το ημερήσιο εισιτήριο έχει καθοριστεί στα 9 ευρώ για τις καθημερινές και στα 11 για τα Σαββατοκύριακα. Προβλέπονται μειωμένες τιμές για ανέργους, φοιτητές, πολυτέκνους στρατιωτικούς και άλλες κατηγορίες πολιτών.
Το «μπαλκόνι» με υψόμετρο 2.110 μέτρων, το ψηλότερο μέρος όπου μπορεί κάποιος να πιει καφέ, λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετές μέρες, αλλά οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού περιμένουν βοήθεια? εξ ουρανού για να λειτουργήσουν, αφού οι νοτιάδες των τελευταίων ημερών έλιωσαν το στρωμένο χιόνι.
ΒΙΓΛΑ-ΠΙΣΟΔΕΡΙ (ΦΛΩΡΙΝΑ)
ΒΙΓΛΑ-ΠΙΣΟΔΕΡΙ (ΦΛΩΡΙΝΑ)
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έκαναν «ενέσεις» αναβάθμισης σε εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να περιορίσουν την «αιμορραγία» προς το Μπάνσκο και θα περιμένουν τους χιονοδρόμους στις γιορτές. Η τιμή είναι 15 ευρώ κατ' άτομο για χρήση όλων των αναβατήρων και 8 για τον αναβατήρα βάσης, ενώ το εισιτήριο για τα παιδιά κοστίζει 4 ευρώ.
Για ό,τι αφορά το χιονοδρομικό του Λαϊλιά, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών, που έχει τη διαχείριση του Κέντρου, περιμένει τις χιονοπτώσεις του επόμενου διαστήματος, προκειμένου να ανοίξει και να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες της σεζόν. Η τιμή για τα λιφτ είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ για μετά τις 12:30.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Το μικρό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο Μετσόβου που άνοιξε πέρυσι για πρώτη φορά, είχε αυτές τις μέρες 30 πόντους χιόνι και ήθελε άλλους 20 για να μπορέσει να υποδεχτεί τους σκιέρ. Η ετήσια κάρτα κοστίζει 80 ευρώ και το ημερήσιο εισιτήριο 10 ευρώ για καθημερινές και 12 για τα Σαββατοκύριακα.. Για τα παιδιά η τιμή διαμορφώνεται σε 8 και 10 ευρώ αντίστοιχα.
Καρπενήσι
Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου στο Καρπενήσι ετοιμάζεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα. Φέτος θα λειτουργήσει μια νέα πίστα που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό τους στις 18. Η ημερήσια κάρτα των ενηλίκων κοστίζει 12 ευρώ ενώ των μαθητών 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η τιμή της διαμορφώνεται στα 16 ευρώ.
Η διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου στο Μαίναλο ανατέθηκε πριν από λίγες μέρες σε ιδιώτη και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκληθεί το καλοκαίρι. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να ανοίξει το Σαββατοκύριακο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το ορεινό καταφύγιο, πάντως, λειτουργεί ήδη.
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το εισιτήριο για τη φετινή σεζόν έχει διαμορφωθεί στα 10 ευρώ για τους ενήλικους και στα 7 ευρώ για τα παιδιά.
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Με έναν καινούργιο συρόμενο αναβατήρα στην κορυφή Δίας και άλλον ένα που θα εξυπηρετεί την πίστα Σαχάρα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το χιονοδρομικό του Παρνασσού. «Ελπίζουμε το χιονοδρομικό να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν από τα Χριστούγεννα. Οι τιμές είναι 15 ευρώ για τους ενήλικους και 12 ευρώ το μειωμένο τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα οι τιμές είναι 30 και 24 ευρώ αντίστοιχα», λέει ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού Μπέρνερ Κρόμετσεκ.
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ (ΓΡΕΒΕΝΑ): Το περασμένο Σάββατο άνοιξε πρώτο τη σεζόν, με λειτουργία του 80% των εγκαταστάσεων, ενώ μέσα στην εβδομάδα ενισχύθηκε με επιπλέον χιόνι. Το ημερήσιο εισιτήριο για Σαββατοκύριακα και γιορτές κοστίζει 13 ευρώ για ενήλικες, 10 για φοιτητές και 8 για παιδιά, ενώ τις καθημερινές πέφτει στα 10, 8 και 5 ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή της ετήσιας κάρτας είναι 105, 90 και 50 ευρώ αντίστοιχα.
ΒΙΓΛΑ-ΠΙΣΟΔΕΡΙ (ΦΛΩΡΙΝΑ): Με εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς και 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, το χιονοδρομικό Βίγλας-Πισοδερίου έχει καθιερώσει εκδηλώσεις νυχτερινού σκι κάθε Σάββατο και ετοιμάζει εορταστικά χάπενιγνκ για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με πυροτεχνήματα και ζωντανή μουσική. Η ετήσια κάρτα κοστίζει 100 ευρώ και το ημερήσιο εισιτήριο 15 ευρώ για Σαββατοκύριακα-γιορτές και 12 για τις καθημερινές.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το σαλέ του χιονοδρομικού ανοίγει σήμερα ενώ στις 22 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν και οι πίστες για τους χιονοδρόμους. Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 15 ευρώ για τις καθημερινές και στα 25 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Οι τιμές μειώνονται στην περίπτωση που λειτουργούν λιγότερες πίστες και αναβατήρες.
Βασίλης Ιγνατιάδης - Στέλιος Βογιατζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...