euronews-Οι πρώτες ώρες της ελευθερίας του Χοντορκόφσκι

Σε πολυτελές ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας έχει καταλύσει ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, μετά την άφιξή του το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ υποδέχθηκε τον Ρώσο πρώην μεγιστάνα στο αεροδρόμιο.


Για απρόσμενη εξέλιξη έκανε λόγο η 86χρονη Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι στη Μόσχα.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν ότι ο Πούτιν και Χοντορκόφσκι δε θα συμφιλιωθούν ποτέ. Για το λόγο αυτό, η απονομή χάριτος ήταν απροσδόκητη», υποστήριξε η κ. Αλεξέγιεβα.

Επί 10 ολόκληρα χρόνια ήταν έγκλειστος των φυλακών στη Σεγκέζα, 300 χλμ νότια του Αρκτικού κύκλου και 1.000 χλμ βόρεια της Μόσχας.

Εξέτιε ποινή για ξέπλυμα χρήματος, φορολογική απάτη και υπεξαίρεση μέσω της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos.

Η χάρη που του απένειμε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις. Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε στην κάμερα του euronews:

«Θα μπορούσε να τον είχε απελευθερώσει νωρίτερα γιατί δεν χρειαζόταν κάποια απόφαση της δικαιοσύνης, παρά μόνο η εξουσία του προέδρου και όχι ενός δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα μήνυμα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Είναι αφενός μια απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται η Ρωσία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου ένα μήνυμα σε κάποιες άλλες χώρες, να περιορίσουν το επίπεδο της πολιτικής συμμετοχής», ανέφερε η κ. Γριμπαουσκάιτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...