Ο Σνόουντεν και η Κάθριν Άστον προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης 2014

Τον Αμερικανό Έντουαρντ Σνόουντεν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης 2014 αντίστοιχα η ομάδα των ευρωβουλευτών των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.


«Η ομάδα των Πρασίνων επιθυμεί να προτείνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης, προκειμένου να τιμήσει τη συμβολή του στην προστασία των παγκόσμιων δικαιωμάτων μας, μεταξύ αυτών το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης», αναφέρουν στην επιστολή τους που απευθύνουν στη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ οι συμπρόεδροι των Πρασίνων, η γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς και ο γάλλος Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Τον Σνόουντεν, πρώην τεχνικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων των Αμερικανών, έχουν ήδη προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης δύο Νορβηγοί βουλευτές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, ευχήθηκε να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης η Κάθριν Άστον, που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα, από κοινού με τον σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, επίσης Σοσιαλιστή, και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Το βραβείο θα τιμήσει τις προσπάθειές τους να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, εκτίμησε ο Σβόμποντα. «Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου είναι εύθραυστες, όμως υπάρχουν», υπογράμμισε ο αυστριακός ευρωβουλευτής. «Οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών χωρών είναι χωρίς προηγούμενο και έχουν δημιουργήσει την πιθανότητα μιας συνεργασίας και μιας βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή», υπογράμμισε ο ίδιος.πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...