ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την ανέγερση του The Mall

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις νόμου του 2003, στον οποίο βασίστηκε η ανέγερση του εμπορικού κέντρου The Mall Athens.

Η υπερδεκαετής δικαστική εκκρεμότητα έληξε οριστικά χθες, με τη δημοσίευση της απόφασης 376/2014 της Ολομέλειας.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις των νόμων 2730/1999 και 3207/2003 με τις οποίες επεκτάθηκε ο υπερτοπικός αθλητικός πόλος του ΟΑΚΑ και θεσπίστηκαν χρήσεις γης σχετικές με την ολυμπιακή λειτουργία του. Εξαιτίας του επείγοντος της περιόδου δε, έκρινε ότι είναι ανεκτή η θέσπιση των διοικητικών πράξεων (λ.χ. οικοδομική άδεια) με νόμο.

Ως προς το οικοδομικό τετράγωνο του εμπορικού κέντρου The Mall, όμως, «για το οποίο προβλέπεται συντελεστής δόμησης υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, δεν προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».

Και καταλήγει ότι, μετά την αξιολόγηση των συνεπειών, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η θέσπιση των αδειών με νόμο, αλλά «δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον καθορισμό του εν λόγω συντελεστή δομήσεως». Σημειώνει δε ότι η παράλειψη της εκτίμησης των επιπτώσεων παραβιάζει τις Κοινοτικές Οδηγίες 85/337/ΕΟΚ και 97/11/Ε.Ε. Κατά συνέπεια, αφότου καθαρογραφεί η απόφαση, το κτίριο του The Mall θα πρέπει να κηρυχθεί αυθαίρετο και οι ιδιοκτήτες του να καταβάλουν ένα τσουχτερό πρόστιμο για να το «τακτοποιήσουν» μέσω του ν. 4178/13 για τα αυθαίρετα πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...