News:ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Σαμαράς - Βενιζέλος ψάχνουν συμβιβασμό για το 25ευρω στα νοσοκομεία

Με ισοδύναμα ή εξαιρέσεις για κοινωνικά αδύνατους μπορεί να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία - Και η επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας στο ραντεβού
Εφ' όλης της ύλης θα είναι η συζήτηση που θα έχουν σήμερα -εκτός απροόπτου- στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.


Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο με το νέο έτος και ενώ αύριο, Τετάρτη, η Ελλάδα αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης στην οποία τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν επενδύσει υψηλές προσδοκίες για βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό. Άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών είναι το αρμόδιο για τα διαδικαστικά της προεδρίας.

Τα δύσκολα όμως που έχουν να συζητήσουν οι δύο αρχηγοί είναι περισσότερα με πρώτο το θέμα της επικαιρότητας για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει την απόσυρση του μέτρου κάτι που βέβαια ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να δεχθεί, όχι τουλάχιστον χωρίς ισοδύναμα μέτρα, στην ουσία μεταφορά της επιβάρυνσης σε άλλες κατηγορίες. Κατ' αρχήν γιατί θα μεγάλωνε το δημοσιονομικό κενό. Ακολούθως γιατι θα προκαλούσε πολιτική κρίση μετά από δύο εβδομάδες που υπερασπίζεται το μέτρο ως απαραίτητο και δίκαιο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. Ακόμη και ο κ. Γεωργιάδης δε θα μπορούσε να δεχθεί πλήρη απόσυρση του μέτρου δίχως να υποβάλλει παραίτηση. Οπότε το πιθανότερο είναι στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου είτε να βρεθούν τα ισοδύναμα είτε να προσδιοριστούν εξαιρέσεις από το μέτρο για ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι κάτι που θα πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ. Παρόμοια απόφαση θα βοηθήσει και τους βουλευτές των δύο κομμάτων κατά την συζήτηση της τροπολογίας για απόσυρση του μέτρου που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το μέτρο δίνει όμως αφορμή να συζητηθεί το γενικότερο θέμα των δύο κομμάτων καθώς από τις μετρήσεις διαπιστώνεται ότι η με ΝΔ και ο πρωθυπουργός έστω και με απώλειες αντέχουν, το δε ΠΑΣΟΚ πέφτει καθώς υφίσταται τη φθορά. Ενώ η ηγεσία είναι συναινετική, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαιτούν άμεσα μία διαφορετική κατανομή ρόλων και κόστους και οφέλους μεταξύ των δύο κομμάτων που να τους επιτρέπει να επιβιώσουν πολιτικά και μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό που απαιτούν είναι να κατοχυρωθεί πιο καθαρά στο ΠΑΣΟΚ ο «κοινωνικός χαρακτήρας της κυβέρνησης». Τα πράγματα δεν είναι εύκολα αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιδράσεις στο άλλο κόμμα όπου υπάρχει ο φόβος ότι «ο Βενιζέλος θα μας πάρει μαζί του». Οι δύο αρχηγοί βέβαια γνωρίζουν ότι όπως ήλθαν τα πράγματα ή μαζί θα σωθούν ή μαζί θα καταστραφούν. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι ακόμη κι αν η ΝΔ διασωθεί στις ευρωεκλογές αν το ΠΑΣΟΚ καταποντιστεί την επομένη η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί.

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί η επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι ανοικτά όλα τα θέματα από το δημοσιονομικό κενό μέχρι τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Τρόικα η οποία δεν έχει δεχθεί τις μονομερείς ρυθμίσεις της κυβέρνησης διατηρεί την δυνατότητα να μπλοκάρει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Μέχρι τότε θα έχουν φανεί οι διαθέσεις των εταίρων και δανειστών της χώρας: εάν θα αφήσουν περιθώριο στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει τους χειρισμούς της στο εσωτερικό για να περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών ή εάν θα επιμείνουν στην άκαμπτη στάση τους που σημαίνει ότι έχουν άλλους σχεδιασμούς για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...