euronews New Video:Δεκατέσσερις νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ

Σύννεφα καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό της Σουμάτρας.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για τον εντοπισμό θυμάτων.
Οι τραυματίες διακομίζονται στα νοσοκομεία με αυτοσχέδια φορεία, ακόμη και τυλιγμένοι σε κουβέρτες.
Τους δεκατέσσερις έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ.
Ανάμεσα τους είναι μαθητές, οι οποίοι είχαν πάει εκδρομή στην περιοχή.

Το ηφαίστειο ήταν ενεργό τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί μεγάλη έκρηξη.
Το ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε το 2010 μετά από 400 χρόνια. Τα επόμενα τρία χρόνια παρέμεινε ανενεργό, ώσπου τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε να βρυχάται.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους μία ημέρα πριν από την έκρηξη.
Το Σιναμπούνγκ είναι ένα από τα 130 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.


Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ θα είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η σχετική πρόταση υπερψηφίστηκε από το 80% των αντιπροσώπων που βρέθηκαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

"Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κοινή γνώμη ότι οι λαϊκιστές και εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν λύση για τα προβλήματά μας. Αν θέλετε ένα μέλλον για αυτήν την ήπειρο, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση, μια τραπεζική ένωση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα", είπε ο κ. Φερχοφσταντ λίγο μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, δίνοντας το στίγμα των θέσεών του.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των Φιλελεύθερων θα έχει και ο Φινλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν, που χειρίζεται τις Οικονομικές Υποθέσεις στην παρούσα Κομισιόν. Είχε φημολογηθεί και αυτός για υποψήφιος, θα αποτελέσει βασικό παίκτη στην προεκλογική εκστρατεία και πιθανότατα θα διεκδικήσει υψηλόβαθμη θέση στο Eurogroup.


Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στην Ιταλία από την κακοκαιρία, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη.

Στην πόλη Καπένα, κοντά στην Ρώμη, ένα ποτάμι λάσπης κάλυψε για αρκετές ώρες τα πάντα. Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται στην Τοσκάνη και την Πίζα.

Ακόμα όμως και μέσα στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν πολλές πλημμύρες. Οι αρχές δέχτηκαν εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια, ενώ εκδόθηκε σύσταση προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Στον Βορρά και ιδίως στις πιο ορεινές περιοχές δεν έχουν βροχές, αλλά χιονοπτώσεις. Ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις επιστρατεύθηκαν για να βοηθήσουν την κατάσταση στην περιοχή των Άλπεων.


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Μαδρίτης. Κατευθύνονται προς το ισπανικό κοινοβούλιο αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την απαγόρευση των αμβλώσεων. Εάν εγκριθεί, θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας.

Με συνθήματα όπως : «Αφήστε τις μητέρες να αποφασίσουν » και « Ελευθερία στις μητέρες και στους πατέρες » οργανώσεις γυναικών δηλώνουν αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

« Είμαι εδώ, γιατί αυτή η χώρα πάει πίσω στα δικαιώματα των γυναικών. Η κυβέρνηση θέλει να ποινικοποιήσει κάτι φυσιολογικό. Πίστευα ότι είχαμε ξεπεράσει το ζήτημα εδώ και πολύ καιρό », δηλώνει μία γυναίκα.

Άλλη Ισπανίδα αναφέρει : « Αυτός ο νόμος αποτελεί επίθεση εναντίον όλων των γυναικών. Τις αφήνει απροστάτευτες και ανοίγει ξανά την πόρτα στην παράνομη άμβλωση. Γινόμαστε δολοφόνοι και ταυτόχρονα ρισκάρουμε τη ζωή μας ».

Η αστυνομία έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα έξω από την ισπανική βουλή. Μεταλλικοί φράχτες υψώνονταν στο δρόμο κρατώντας σε απόσταση ασφαλείας τους διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...