Προκλητικός Ερντογάν: «Ταραχοποιός» και «τρομοκράτης» ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του όταν την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί δέχθηκε στο κεφάλι ένα δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένοι Ιουνίου για το πάρκο Γκεζί
Περαιτέρω λάδι στη φωτιά που καίει ξανά τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν σχεδόν δέκα μήνες μετά τον τραυματισμό του από ρίψη δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Ιουνίου για το πάρκο Γκεζί έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον 15χρονο «ταραχοποιό» στην υπηρεσία μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης». Απέρριψε, μάλισστα, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, την εκδοχή της οικογένειας του Μπερκίν ότι είχε βγει να ψάξει ανοιχτό κατάστημα να αγοράσει ψωμί όταν δέχθηκε στο κεφάλι το δακρυγόνο. «Η οικογένειά του είπε ότι είχε βγει να αγοράσει ψωμί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε ο Ερντογάν. Κατά την εκδοχή του Ερντογάν ο 15χρονος πετούσε «ατσάλινους βώλους» εναντίον των δυνάμεων της τάξης προσθέτοντας ότι η αστυνομία δεν τον είχε θέσει στο στόχαστρο. «Η αστυνομία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν 14 ετών, είχε το πρόσωπο καλυμμένο», συνέχισε ο Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, ημέρα του θανάτου του Μπερκίν, στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας βρέθηκαν συνολικά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Hurriyet

Οικογένεια Γρηγορόπουλου: Μοιραζόμαστε τον πόνο της οικογένειας του 15χρονου Μπερκίν

Στην Τουρκία η υπόθεση του θανάτου του νεαρού από ρίψη δακρυγόνου συγκρίνεται με τη δολοφονία του Αλέξη το 2008 από σφαίρα αστυνομικού Μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα τραύματα που του προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων για το πάρκο Γκεζί τον περασμένο Ιούνιο, έστειλε η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος το 2008 έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. «Μοιραζόμαστε τον πόνο της οικογένειας Μπερκίν. Ένας νέος με παιδικό χαμόγελο, ένας άνθρωπος έχασε αιφνίδια τη ζωή τους χωρίς λόγο και άδικα» αναφέρουν συγγενείς του Αλέξη Γρηγορόπουλου που μίλησαν στον ανταποκριτή της εφημερίδας Hurriyet στην Αθήνα. Αναφέρονται, μάλιστα, στην επιστολή του Κάρολου Παπούλια στην οποία ανέφερε ότι «ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι πλήγμα για το κράτος δικαίου» και εκφράζουν την προσδοκία τους ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν. «Περιμένουμε να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπαίτιοι για να θριαμβεύσει η Δικαιοσύνη. Στην Τουρκία το κράτος έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Μπερκίν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή που μας είχε στείλει ανέφερε ότι ο θάνατος του Αλ. Γρηγορόπουλου είναι πλήγμα για το κράτος Δικαίου» καταλήγει το μήνυμα της οικογένειας Γρηγορόπουλου στην οικογένεια του Μπερκίν Ελβάν.

 

Τουρκία: Δύο εκατομμύρια διαδήλωσαν στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν

Ο θάνατος του εφήβου προκάλεσε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε 53 πόλεις Δύο εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν από την Τετάρτη σε όλη τη χώρα στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος ήταν θύμα της αστυνομικής καταστολής στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, γράφει την Παρασκευή ο τουρκικός Τύπος. Ο θάνατος του εφήβου ύστερα από κώμα 268 ημερών μετά τον βαρύ τραυματισμό του από δακρυγόνο, σύμφωνα με την οικογένειά του, προκάλεσε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε 53 πόλεις, ανάμεσά τους η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, καθώς και την επέμβαση της αστυνομίας και βίαιες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 αστυνομικοί, γράφει η Hurriyet Daily News. Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε 417 συλλήψεις διαδηλωτών. Ο Ελβάν είναι το όγδοο θύμα και σύμβολο της καταστολής στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της "αυταρχικής" κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν που συγκλόνισαν την Τουρκία επί τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση Ερντογάν πλήττεται επίσης από τα μέσα Δεκεμβρίου από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που δυσχεραίνει τη θέση της ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και πριν από τις εκλογές της 10ης Αυγούστου.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...