Μύκονος: Διαρροή καυσίμων από τουρκικό πλοίο

Για μικρής έκτασης διαρροή κάνουν λόγο οι πληροφορίες - Καύσιμα κίνησης, diesel και λιπαντικά στο πλοίο - Με ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απομακρύνθηκαν ο Τούρκος πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο ελληνικό Super Puma - Στην περιοχή επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με ανέμους έντασης 8 μποφόρ

Μικρής έκτασης διαρροή καυσίμων από το τουρκικό πλοίο «Yusuf Cepnioglu» που προσάραξε βόρεια της Μυκόνου αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης έχει ενεργοποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης προκειμένου τα καύσιμα κίνησης, το diesel και τα λιπαντικά που υπάρχουν στο πλοίο να μην προκαλέσουν περιβαλοντική καταστροφή.

Ανασταλτικός παράγοντας για την προσπάθεια των ανδρών του Λιμενικού και των τοπικών αρχών είναι οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στην Μύκονο μεταβαίνει και εξειδικευμένο κλιμάκιο της διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Μία πτυχή της υπόθεσης αφορά την άρνηση του Τούρκου πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου του «Yusuf Cepnioglu» να απομακρυνθούν από το πλοίο με το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δύο Τούρκοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το πλοίο παρά τις επανειλημμένες κλήσεις των Ελλήνων αξιωματικών και επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, όταν πλέον το «Yusuf Cepnioglu» είχε πάρει μεγάλη κλίση και οι δύο ναυτικοί ήταν αδύνατο να παραμείνουν στο πλοίο λόγω της μεγάλης εισροής υδάτων.

Το τουρκικό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε βραχώδη περιοχή βόρεια των ακτών της Μυκόνου.

Το πρωί του Σαββάτου προκλήθηκε μεγάλη εισροή υδάτων και έχουν κατακλυστεί από νερά το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές καυσίμων και ο χώρος του φορτίου. Όλα τα μέλη του πληρώματος, συνολικά 14 άτομα πλήρωμα, που είναι Τούρκοι υπήκοοι εγκατέλειψαν το πλοίο. Οι 11 παραλήφθηκαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού, ένας από ιδιωτικό μέσο που συνέδραμε στην προσπάθεια, ενώ αρχικά ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος επέμεναν να παραμείνουν στο πλοίο.

Τελικώς, παρά το ότι ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέμενε σε ετοιμότητα στη Μύκονο για τη διάσωσή τους, οι δύο Τούρκοι διεσώθηκαν από ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που συνέδραμε στην επιχείρηση.

To πλοίο, που ήταν φορτωμένο με 204 κοντέινερ, είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία.

Η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων αποστέλλει ομάδα διερευνητών που θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος.

 Δείτε βίντεο απο το cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...