Τουρισμός «Απόδραση» με τραίνο και ποδήλατο στην Κερκίνη

Oι συμμετέχοντες, θα φορτώσουν τα ποδήλατα τους στο ειδικό βαγόνι – σκευοφόρο και στη συνέχεια θα επιβιβαστούν στην αμαξοστοιχία 600 που θα τους μεταφέρει στον προορισμό τους Σκοπός δεν είναι μονάχα η αναψυχή, αλλά και η ανάδειξη της σύμπραξης και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης. Την Κυριακή 30 Μαρτίου,
φίλοι του ποδηλάτου από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τις Σέρρες, δίνουν ραντεβού στην Βυρώνεια Σερρών, ένα μικρό χωριό δίπλα στην λίμνη Κερκίνη και τον σπάνιο υγροβιότοπο. Ουσιαστικά, δραπετεύουμε» στην Ελλάδα της φύσης, με εναλλακτικό τρόπο.
Με την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε, οι συμμετέχοντες, θα φορτώσουν τα ποδήλατα τους στο ειδικό βαγόνι – σκευοφόρο και στη συνέχεια θα επιβιβαστούν στην αμαξοστοιχία 600 που θα τους μεταφέρει στον προορισμό τους. Από εκεί, θα εκδράμουν με τα ποδήλατα τους, προς το λιμανάκι της Κερκίνης στο γραφικό χωριό Λιθότοπος, ακολουθώντας τη διαδρομή επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο της Κερκίνης, με τα δεκάδες σπάνια πουλιά. Το συνολικό μήκος της διαδρομής με την επιστροφή στην Βυρώνεια, είναι 51 χλμ, ενώ θα υπάρξει και εναλλακτική διαδρομή μήκους 18,5 χλμ για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν έως τον Λιθότοπο.

 Εθελοντές - μέλη της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών) θα είναι παρόντες σε όλο το μήκος της διαδρομής, προκειμένου να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί (υγειονομική κάλυψη) .

Για όσους δεν ακολουθήσουν την ποδηλατική διαδρομή, πεζοπορία προς το παρόχθιο δάσος της Κερκίνης στο Τρίγωνο Μεγαλοχωρίου, όπου θα υπάρξει ενημέρωση και παρατήρηση πουλιών (4,5 χλμ από Βυρώνεια).

Το μεσημέρι επιστροφή στον Βυρώνεια και στον «Μεθοριακό Σταθμό». Πρόκειται ουσιαστικά για τον παροπλισμένο Σ.Σ του χωριού, το οποίο έχει μετατραπεί με ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα παραδοσιακά καφε – μεζεδο – παντοπωλείο. Πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό, αφού το καλοκαίρι του 1913, και κατά την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, υπήρξε έδρα του Γενικού Στρατηγείου. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, Κωνσταντίνος και Βενιζέλος, συνέταξαν τους όρους Ειρήνης, απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία.

Οι υπεύθυνοι του «Μεθοριακού Σταθμού», έχουν ετοιμάσει ένα ειδικό μενού για τους συμμετέχοντες στην εκδρομή, ενώ θα υπάρξουν και διάφορες δράσεις, όπως  τοξοβολία, μαθήματα χορού, ενημέρωση και ξενάγηση στο παρακείμενο Δημοτικό Ενυδρείο, φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα, έκθεση φωτογραφίας του Σερραίου Γιώργου Καρύδα με θέμα τις πλάβες (παραδοσιακές βάρκες) της Κερκίνης κ.α.

Παράλληλα ο Αρτέμιος Φιλάτοβ (κατασκευαστής ποδηλατοδρεζίνων) θα παρουσιάσει το νέο του μοντέλο  Norix, ενώ ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo Γιώργος Φαρφαράς. Θα ενημερώσει τους φίλους του ποδηλάτου, για τη βιώσιμη κινητικότητα στη νέα ποδηλατική διαδρομή «EuroVelo 13 - Iron Curtain Trail», (που διέρχεται και από την συγκεκριμένη περιοχή).

Αργά το απόγευμα, άπαντες οι συμμετέχοντες επιβιβάζονται στην αμαξοστοιχία 601 για Θεσσαλονίκη και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Την εκδρομή διοργανώνουν φίλοι του ποδηλάτου από την Θεσσαλονίκη και ο «Μεθοριακός Σταθμός» με την υποστήριξη : Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας – Θράκης, δίκτυο EUROVELO, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, Bike Riders Serres team, snowboardholics.gr, Kοιν. Σεπ.-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας,  ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης). πηγη

Χορηγοί Επικοινωνίας : «Ράδιο Θεσσαλονίκη» (94,5 fm stereo) και η εκπομπή «Απογευματινό μαγκαζίνο» με τον Παντελή Τζερτζεβέλη.  www.epitrohon.gr, περιοδικό «auto-moto», περιοδικό «I love Kerkini».

Πληροφορίες για την εκδρομή και πως μπορείτε να λάβετε μέρος στο facebook Events https://www.facebook.com/events/213799208825325
και στο www.vyroneia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...