euronews Γαλλία: Μαρίν Λεπέν και αποχή οι νικητές των εκλογών

Το Εθνικό Μέτωπο είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των Δημοτικών Εκλογών στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν έχει κάθε λόγο να χαμογελά, αφού το κόμμα της μπαίνει στη μάχη του δεύτερου γύρου από θέση ισχύος.

«Σε γενικές γραμμές, οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί τους πολιτικούς και την πολιτική.
Η μεγάλη παγίδα είναι η αποχή. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν τον θυμό τους και να ψηφίσουν. Πρέπει να τολμήσουν και να αλλάξουν τους εκπροσώπους τους» δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Το μήνυμα της, μάλλον είχε απήχηση, αφού
ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου στην πόλη Ενάν-Μπομόν, κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Πολλοί υποψήφιοί του κόμματος κατέκτησαν την πρώτη θέση σε δήμους, όπως η Αβινιόν, η Μπεζιέ και η Περπινιάν και έτσι διεκδικούν με αξιώσεις την νίκη στην ερχόμενη Κυριακή.
Σε πόλεις όπως η Μασσαλία, το Μπορντό και το Στρασβούργο η Δεξιά παράταξη προηγείται, ενώ
σε δήμους όπως η Λυών και το Μονπελιέ, προηγούνται οι Σοσιαλιστές.
Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, μάλλον άφησε πικρή γεύση στον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοφιλίας.
Στη μάχη του Παρισιού, η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ προηγείται με 35,64% έναντι της Ναταλί Ινταλγκό των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%. Η μονομαχία ανάμεσα στις δύο κυρίες αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολάντ και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ενδέχεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η αποχή άγγιξε το 40%. Το Εθνικό Μέτωπο με υποψήφιους σε 600 από τους 36.000 δήμους συγκέντρωσε σχεδόν 5%. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινούνται στο 37% και η κεντροδεξιά στο 46,5%.

..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...