Ιταλία: Στην κουζίνα συνταξιούχου κρέμονταν πίνακες του Γκογκέν και του Μπονάρ που εκπλάπησαν το 1970 από το Λονδίνο .

Επί 40 χρόνια αγνοούσε την αξία των έργων - Είχαν κλαπεί  το 1970 από το Λονδίνο
Τα έβλεπε καθημερινά ανάμεσα σε ένα espresso και ένα cappuccino που ετοίμαζε στην κουζίνα του, χωρίς ποτέ να διανοηθεί ότι αξίζουν εκατομμύρια ευρώ… Ο λόγος για δύο πίνακες του Πολ Γκογκέν και του Πιερ Μπονάρ που εκπλάπησαν το 1970 από το Λονδίνο και βρίσκονταν στην κατοικία ενός ηλικιωμένου άνδρα στην Ιταλία.

Ο συνταξιούχος εργαζόμενος της Fiat τα είχε αποκτήσει σε δημοπρασία των ιταλικών σιδηροδρόμων, καθώς βρέθηκαν σε τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Τορίνο. Το 1975, λοιπόν, η υπηρεσία τους έβγαλε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκαν από τον Ιταλό φιλότεχνο εργάτη, μόλις για 23 ευρώ (45.000 ιταλικές λίρες), για να καταλήξουν στους τοίχους της κουζίνας του σπιτιού του αρχικά στο Τορίνο και στη συνέχεια στη Σικελία.
Ωστόσο, ο γιος του που σπουδάζει αρχιτεκτονική ξεφυλλίζοντας καταλόγους με έργα τέχνης αναγνώρισε σε έναν πίνακα του Γκογκέν μία λεπτομέρεια που του ήταν αρκετά γνώριμη: το σκυλάκι που βρίσκεται δίπλα στην υπογραφή του καλλιτέχνη.
Συνειδητοποίησε, λοιπόν, πως το έργο ήταν κρεμασμένο στην κουζίνα του πατέρα του, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί σε ειδικούς, οι οποίοι τον παρέπεμψαν στην αστυνομία όπου και διαπιστώθηκε η γνησιότητά τους.
«Πρόκειται για πίνακες σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας», δήλωσε ο αρχηγός των καραμπινιέρων, στρατηγός Μαριάνο Μόσα, ο οποίος είπε ότι μόνο το έργο του Πολ Γκογκέν, «Fruits sur une table ou nature morte au petit chien», αξίζει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο δεύτερος πίνακας, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι και ο στρατηγός Μόσα, είναι η «Γυναίκα με τις δύο πολυθρόνες» του Πιερ Μπονάρ.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...