Καλοκαιρινό σοκ μαζί με τα εκκαθαριστικά, το 95% των οποίων θα είναι χρεωστικά λόγω μείωσης αφορολογήτου

Εως και πέντε διαφορετικά χαράτσια για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο προσεχές δίμηνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να καταβάλουν:
* Τον φόρο εισοδήματος
* Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%
* Το τέλος επιτηδεύματος
* Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης
* Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων



Τα πρώτα τέσσερα χαράτσια θα καταφθάσουν μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει:
α) τον συνολικό φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013
β) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές 1% έως 4% επί του αθροίσματος σχεδόν όλων των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τα 12.000 ευρώ
γ) το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι»
δ) τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο, ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.


Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι στο εκκαθαριστικό της Εφορίας ενσωματώνεται φέτος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος πέρυσι πληρώθηκε ξεχωριστά από τις φορολογικές δηλώσεις. Ολοι οι παραπάνω φόροι θα βεβαιωθούν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης έως και τις 30 Ιουνίου 2014, ενώ θα πληρωθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος).
Το βέβαιο είναι ότι πάνω από το 95% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι χρεωστικά, δηλαδή θα αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή λόγω μείωσης του αφορολογήτου.


Ισχυρό θα είναι και το σοκ από το πέμπτο φόρο, τον αποκαλούμενο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που έρχεται μέσα στο καλοκαίρι και αντικαθιστά το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ. Ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Εκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα. Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα. Σημειώνεται ότι για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ακίνητης περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τον νέο φόρο ακινήτων τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...