Ομπάμα: Αν η Βόρεια Κορέα κάνει πυρηνική δοκιμή, θα υπάρξει απάντηση-Ομπάμα: «Κράτος-παρίας» που αφήνει το λαό να λιμοκτονεί η Β. Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ με αντίποινα κατά την αναχώρηση του από το Τόκιο με προορισμό τη Σεούλ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αυστηρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.



"Αν η Βόρεια Κορέα κάνει το σφάλμα να πραγματοποιήσει άλλη μια πυρηνική δοκιμή, θα πρέπει να περιμένει μια αυστηρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική εφημερίδα "ΓιουνγκΑνγκ Ίλμπο".

Ο Ομπάμα αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Τόκιο, έπειτα από μια επίσημη επίσκεψη 36 ωρών, με κατεύθυνση τη Σεουλ, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας).

Στη Σεούλ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να συμφιλιώσει τη Νότια Κορέα με τον ιάπωνα γείτονά της: οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες συμμάχους των ΗΠΑ είναι ψυχρές εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με υπόβαθρο ιστορικά μίση καθώς και μια σύγκρουση για τα θαλάσσια σύνορα, γεγονός που περιπλέκει λίγο περισσότερο τις ασιατικές φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον.
πηγη 

 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ

Ομπάμα: «Κράτος-παρίας» που αφήνει το λαό να λιμοκτονεί η Β. Κορέα

Αδύναμο «κράτος- παρία» που αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί, χαρακτήρισε την Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στα αμερικανικά στρατεύματα στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας.

Ομπάμα: «Κράτος-παρίας» που αφήνει το λαό να λιμοκτονεί η Β. Κορέα
Αυτό που ορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών (Βόρεια και Νότια Κορέα), είναι μια διάσπαση ανάμεσα σε μια «δημοκρατία και αναπτύσσεται και σε ένα κράτος παρία που μάλλον αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί παρά τρέφει τις ελπίδες του και τα όνειρά του», πρόσθεσε.
Η συνέχιση του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας δεν θα του προσφέρει παρά «μεγαλύτερη απομόνωση» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε:
«Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη στρατιωτική μας δύναμη για να επιβάλουμε πράγματα στους άλλους, αλλά δεν θα διστάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και τον τρόπο ζωής μας».
«Έτσι, όπως όλα τα κράτη στη γη, η Βόρεια Κορέα και ο λαός της έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν κάτω από ένα μοναχικό δρόμο της απομόνωσης ή να επιλέξουν να ενταχθούν στον υπόλοιπο κόσμο και να επιδιώξουν ένα μέλλον με μεγαλύτερες ευκαιρίες, μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερο σεβασμό, ένα μέλλον που ήδη υπάρχει για τους πολίτες του νότιου άκρου της χερσονήσου της Κορέας» δήλωσε ο Ομπάμα υπό τις επευφημίες των αμερικανών στρατιωτών στη βάση του Γιονγκσάν.
Η Βόρεια Κορεά προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα απέκλειε μια «νέα μορφή» πυρηνικής δοκιμής μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Βόρεια Κορέα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε τυχόν «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ η οποία απειλεί συστηματικά τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με καταστροφή
Προειδοποιώντας κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σεούλ με νέες κυρώσεις σε περίπτωση πραγματοποίησης τέταρτης πυρηνικής δοκιμής του βορρά, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν κερδίζει τίποτα, εκτοξεύοντας απειλές.
Λίγο μετά την άφιξή του στη Σεούλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση έναν 24χρονο Αμερικανό πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στις 10 Απριλίου για «κατάφωρη παραβίαση της έννομης τάξης» λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του κατά τις διατυπώσεις εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αυτός ονομάζεται Μάθιου Τοντ Μίλερ και ζήτησε άσυλο μόλις έφθασε στη χώρα με τουριστικό διαβατήριο.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...