Ο Γιώργος Κοππα-νάει την Ελιά -ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΥΒΕΛΗ

Ως έμμεση αλλά απολύτως σαφή στήριξη στη ΔΗΜΑΡ διαβάζει η Χαριλάου Τρικούπη την επιλογή του Γ. Παπανδρέου -η πρώτη του παρέμβαση έπειτα από πολύ καιρό στην Ελλάδα, να είναι στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία Μαριλένας Κοππά, όπου θα καταγραφεί και κοινή εμφάνιση με τον Φ. Κουβέλη. 



 Το δελτίο Τύπου που έφτασε στους πολιτικούς συντάκτες από το γραφείο της κ. Κοππά και έγραφε ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρ. Τσάλτας θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο της υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία Μαριλένας Κοππά (η οποία αποχώρησε πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ) με τίτλο «Το αύριο αργεί πολύ: για τη σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση», έπεσε σαν «βόμβα» στη Χαριλάου Τρικούπη, οι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου όμως απέφυγαν κάθε επίσημο σχόλιο.
Είναι γνωστό ότι ο Γ. Παπανδρέου διατηρεί άριστες φιλικές και πολιτικές σχέσεις με την κ. Κοππά. Είναι επίσης σύνηθες σε μία παρουσίαση βιβλίου να καλούνται και στελέχη άλλων κομμάτων, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει βαθιά φιλία όπως αυτή ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τη συγγραφέα Μαριλένα Κοππά. Ο συμβολισμός όμως της επιλογής του Γ. Παπανδρέου -τομέας που ο ίδιος γνωρίζει καλά και σχεδόν πάντα ακολουθεί- παραπέμπει σε άλλα πολιτικά συμπεράσματα και μάλλον γι' αυτό σήμανε συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ.
Πρώτον, με τη ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη συνταχθεί γνωστά παπανδρεϊκά στελέχη όπως ο Π. Μπεγλίτης και ο Χ. Καστανίδης, ενώ η Μ. Κοππά αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε από την ευρωομάδα του με σκληρή κριτική και προσωπικές καταγγελίες εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της ως υποψήφιας της ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Δεύτερον, ο κ. Παπανδρέου επιλέγει να μιλήσει για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε μία προεκλογική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, όταν δεν έχει εμφανιστεί σε καμία προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα έχει φροντίσει να γίνει γνωστό ότι διαφωνεί κάθετα με το εγχείρημα της Ελιάς.
Τρίτον, επιλέγει να πραγματοποιήσει μία κοινή προεκλογική εμφάνιση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, όταν ήδη τρέχουν σενάρια για δίοδο επικοινωνίας μεταξύ παπανδρεϊκών - ΔΗΜΑΡ αλλά και για επιστροφή του στην πολιτική σκηνή μετά τις ευρωεκλογές, στο πλαίσιο μίας ενωτικής πρωτοβουλίας για την έναρξη του διαλόγου για την κεντροαριστερά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και άλλα κόμματα και δυνάμεις.
«Δεν υπάρχει τίποτε από πίσω. Ο Γ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση της καλής του φίλης Μαριλένας Κοππά για να παρουσιάσει το βιβλίο της και τίποτε άλλο», έλεγαν χθες συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Υποστήριζαν μάλιστα ότι με την πρόσκλησή της η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία κ. Κοππά ήθελε να τιμήσει τον πολιτικό μέντορά της και φίλο της Γ. Παπανδρέου και όχι να δώσει τροφή στα διάφορα σενάρια.
«Προφανώς και δεν είναι τόσο... αθώα τα πράγματα», σχολιάζουν ανεπισήμως από τη Χαριλάου Τρικούπη που για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να αναδείξουν το ζήτημα.
Για την ιστορία, το βιβλίο της κ. Κοππά παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα και έχει τίτλο «Το αύριο αργεί πολύ: για τη σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση».
***
ΠΑΣΟΚ: Εμείς... σηκώσαμε το Μνημόνιο
Με διπλή επίθεση, εναντίον της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή, για την οποία υποστηρίζει ότι μαζί με τη διεθνή οικονομική συγκυρία έφεραν την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτική και κατώτερη των περιστάσεων», το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες το πολιτικό του πλαίσιο εν όψει των ευρωεκλογών, μέσω της συμμετοχής του στο συνεργατικό σχήμα Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει πως η κρίση εκδηλώθηκε κυρίως ως απόρροια της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της εσωτερικής κυβερνητικής διαχείρισης της Ν.Δ. την πενταετία 2004-2009.
Επαναλαμβάνει τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το μεγάλο βάρος από την επιλογή-μονόδρομο του Μνημονίου, όπως τη χαρακτηρίζει.
«Η Ελλάδα στάθηκε όρθια με τη δική μας πολιτική και τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στέκονταν απέναντι», αναφέρεται χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «αναγνώριση της πολιτικής αυτής σήμερα διεθνώς».
Στο κείμενο των πολιτικών θέσεων, χαρακτηρίζεται η έξοδος στις αγορές ως «το τέλος της εποχής των Μνημονίων», υποστηρίζεται ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα», ενώ εξαπολύεται δριμύτατη επίθεση εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατηγορείται ως «τυχοδιωκτική και κατώτερη των περιστάσεων».
Η Ελλάδα, λέει η Χαριλάου Τρικούπη, επιστρέφει ως ισότιμος εταίρος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις με ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και μπορεί να θέσει σε ενέργεια ένα πραγματικό Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία προοδευτικής εξέλιξης.
«Είναι η ώρα να σηκώσουμε ξανά τις ιδεολογικές και αξιακές μας σημαίες ως η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη που αποτέλεσε πάντοτε το φορέα της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής», αναφέρεται επί λέξει και θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η ευκαιρία για το «ξεκαθάρισμα» των διαχωριστικών γραμμών του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ.
Για την Ε.Ε., στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές «διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.» και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή συνθήκη με κύριους στόχους:
** Την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης σε προοδευτική κατεύθυνση.
** Το τέλος της μονόπλευρης λιτότητας.
** Τη δημοκρατική νομιμοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης.
** Την προβολή νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους.
Ακολουθώντας τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), το ΠΑΣΟΚ μιλά για δυναμική αντιμετώπιση της ανεργίας, ανάκαμψη της οικονομίας με παραγωγική ανασυγκρότηση, υποταγή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπηρεσία των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας και κοινωνική Ευρώπη με δίκαιη αναδιανομή πλούτου και ευκαιριών. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...